Yasa tasarısı ABD Meclisi'ne sunuldu: Güney Kıbrıs'a silah ambargosu tamamen kalkıyor!

3 Mayıs 2024

Güncelleme: 4 Mayıs 2024

A
A

Güney Kıbrıs’a silah ambargosunu tamamen kaldıran yasa tasarısı ABD Meclisi'ne sunuldu. Tasarı, ambargoyu gözden geçirme sıklığını yılda bir yerine beş yılda bir kez yapılmasını öngörüyor. Bu da ambargonun tamamen kaldırılması anlamına geliyor.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

ABD Temsilciler Meclisi'ne sunulan "Kıbrıs Ambargosuna Son Verme Yasası" başlıklı yasa tasarısı, Güney Kıbrıs'a uygulanan silah ambargosunun tamamen kaldırılmasını öngörüyor. Tasarıya Cumhuriyetçi ve Demokrat Helen-Amerikan üyeleri imza attı. Bu tasarıya destek veren kuruluşlar arasında "Helen-Amerikan Enstitüsü", Amerikan Yahudi Komitesi (AJC), "Koordineli Helen Çabası", FDD Eylemi, Helen-Amerikan Liderlik Konseyi (HALC) ve "Kıbrıs Mücadelesi Dünya Koordinasyon Komitesi (PSEKA)" bulunuyor.

Yasa tasarısı, ABD'nin Güney Kıbrıs'a uyguladığı silah ambargosunu gözden geçirme sıklığını yılda bir kezden beş yılda bir kez yapılmasını öngörüyor. Bu da özünde ambargonun tamamen kaldırılması anlamına geliyor. Tasarı, ABD'nin Güney Kıbrıs ile ilişkilerinin geliştirilmesi ve Doğu Akdeniz'deki güvenliğin artırılmasına katkıda bulunacağına inanıyor.

Yasa tasarısına göre, ABD Başkanı ambargonun kaldırılmasını her beş yılda bir değerlendirme yetkisine sahip olacak. Ancak, Güney Kıbrıs'ın yasadışı faaliyetlerden edinilen gelirlerin meşrulaştırılmasıyla mücadele ve mali denetim reformu kurallarını uygulama konusunda ABD ile iş birliği yapmadığı takdirde ambargonun kaldırılması engellenecek. Güney Kıbrıs'ın Rus savaş gemilerinin limanlarına ikmal ve hizmet alımı için izin vermemesi de yasa tasarısının bir şartı olarak öne çıkıyor.

Tasarının kabul edilmesi durumunda, ABD Dışişleri Bakanı artık Güney Kıbrıs'a silah ve savunma teçhizatı satışını reddedemeyecek, ancak bu reddin siyasi gerekçelerle insan hakları ihlallerine dayandırılması halinde yasanın ABD hükümetini kısıtlamayacağı belirtiliyor.

AMBARGONUN GEÇMİŞİ

ABD, Türkiye tarafından 1974’te başlatılan Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında Türkiye ve o zamanki Kıbrıs Cumhuriyeti’ne silah ambargosu uygulamaya başladı.

ABD Başkanı Jimmy Carter, 1977'de Türkiye’ye uygulanan silah ambargosunu kaldırdı.

ABD, 1987'de bütün Kıbrıs'ı kapsayacak şekilde yeni bir ambargo kararı aldı.

2019 Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Yasası ve 2020 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası kapsamında ABD, savunma ürünlerinin GKRY'ye ihracat kısıtlamasının kaldırılmasını iki koşula bağladı.

Koşullardan ilki, GKRY'nin kara para aklama ile mücadelede düzenlemeler yapması ve bunu denetleme konusundaki reformları uygulamaya çalışmasını ABD ile işbirliği yaptığını Kongre'ye raporlamasıydı.

Diğeri ise, GKRY'nin, Rus savaş gemilerinin yakıt ikmali ve hizmet için limanlarına girişini engellemek için gerekli adımları attığını ve atmaya devam ettiğini yılda bir kez bildirmesiydi.

ABD, 2020 Eylül ayında GKRY'ye yönelik silah ambargosunu kaldırma yönünde karar aldı

Bu kararın kapsamını 2022 yılında genişletti. 1 Ekim 2023 itibarıyla bir yıllığına uzatmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar