Cumhurbaşkanı Tatar, Afrika anakarasının en küçük ülkesi Gambiya'da

4 Mayıs 2024

Güncelleme: 4 Mayıs 2024

A
A

Cumhurbaşkanı Tatar, İİT 15'inci Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere Gambiya’da...

ZgotmplZ Cumhurbaşkanlığı

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, dün akşam KKTC saatiyle 23.00’te heyetiyle birlikte Gambiya’nın başkenti Banjul’a vardı. 

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) 15'inci Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesine katılmak üzere Banjul’a giden Cumhurbaşkanı Tatar, havaalanındaki karşılamanın ardından, ilk resmi görüşmesini Gambiya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mohammed B.S. Jallow ile yaptı. 



Cumhurbaşkanı Tatar bugün KKTC saatiyle 13.00’te İİT’nin 15'inci Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesinin açılışına katılacak.

GAMBİYA HAKKINDA

Batı Afrika ülkesi Gambiya, İngiliz Milletler Topluluğu içinde anayasal bir monarşi olarak 18 Şubat 1965'te bağımsızlığını kazandı.

Yüzölçümü bakımından Afrika anakarasının en küçük ülkesidir. İsmini aldığı Gambiya Nehri'nin her iki kıyısı boyunca kurulmuş olan ülke Atlas Okyanusu kıyısı hariç, tamamen Senegal ile çevrilmiştir. 

Başkent Banjul olan 11 bin 295 km2'lik ülkenin nüfusu, Gambiya İstatistik Bürosu'nun 2018 verilerine göre 2 milyon 639 bin 916 kişi.

Gambiya’nın ekonomisi ağırlıklı olarak dış yardımlar, diasporada yaşayan Gambiyalıların döviz girdileri, tarım ve turizm sektörlerinden elde edilen gelirlere dayanıyor.

Birleşmiş Milletler’in "En Az Gelişmiş Ülkeler" kategorisinde yer alan ülke, BM Kalkınma Programı (UNDP)’nın verilerine göre, 2022 yılı İnsani Kalkınma Endeksi'nde 190 ülke arasından 174’üncü sırada yer aldı.

İSLAM İŞ BİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) HAKKINDA

57 üyesi bulunan İslam İş Birliği Teşkilatı, üye devletler arasında iş birliği ve dayanışmayı güçlendirmek, İslam dünyasının hak ve çıkarlarını korumak amacıyla 25 Eylül 1969'de kuruldu.

KKTC, Merkezi Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bulunan İİT'nin 5 gözlemci üyesinden birisi.

KKTC, (Federe Devlet dönemi itibarıyla) 1979 yılından bu yana İİT’te gözlemci statüsünde yer alıyor. Zirve ve Dışişleri Bakanları Konseyi (DBK) toplantılarına düzenli olarak katılıyor.

Daha önce “Kıbrıs Türk Müslüman Topluluğu” adıyla İİT’te temsil edilen KKTC’nin, 14-16 Haziran 2004 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen 31'inci DBK Toplantısı’nda Annan Planı’nda zikredildiği şekliyle “Kıbrıs Türk Devleti” adıyla temsili kararlaştırıldı. 

Zirve ve DBK’da “Kıbrıs’ta Durum” başlığıyla kabul edilen kararlarla, İİT, KKTC ile iş birliği ve dayanışmasını teyit etmeyi ve Kıbrıs sorununun çözümüne destek vermeyi sürdürüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar