Erhürman: Üçlü görüşmeyi "kahramanca" reddeden Tatar, somut olarak ne istiyor?

8 Mayıs 2024

Güncelleme: 8 Mayıs 2024

A
A

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Holguin ile yapılan görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Tatar'ın '' zemin yoksa, görüşmeye gerek yok'' sözlerini eleştirdi. Erhürman, bu tutumun çözüm sürecine zarar verdiğini belirtti.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar, liderlerle yaptığı görüşmeleri tamamladı.

Holgoin, Rum lider Nikos Hristodulidis ile yaptığı görüşmenin ardın Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile bir araya geldi.

Görüşme sonra Tatar ile Holgoin, basına açıklamalarda bulundu.

Holgoin Cuellar, ''Herkes ilerlemek istiyor ve artık bir şeyler yapmak liderlerin sorumluluğunda. Ve umarım insanları dinleyebilirler.'' açıklamasını yaptı.

TATAR: ORTAK ZEMİN YOKSA, BULUŞMANIN ANLAMI YOK!

Cumhurbaşkanı Tatar ise, Holguin’e, Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsünün teyit edilmesi ile ancak müzakere masasına geçilebileceği yönündeki tutumunu bir kez daha ifade ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Holguin’in altı aylık görev süresinin 5 Temmuz’da dolacağına işaret ederek, ''Belli oluyor ki, ortak zeminin olmadığına dair bir takım saptamalar vardır. Biz ne dedik? Egemen eşitlik ve eşit uluslararası statümüzün karşılanabilmesi için bazı adımların atılması lazım. Egemenliğimizin net bir şekilde belirtilmesi lazım… Şu andaki pozisyona baktığımızda (BM Güvenlik Konseyi’nin) 4 Mart 1964, 186 numaralı kararla Kıbrıs Cumhuriyeti tüm Kıbrıs hükümetiymiş gibi muamele görmeye devam ediyor. Ortak zemin oluşmazsa, buluşma ve tekrar bir görüşme sürecinin başlamasının hiçbir anlamı yoktur.'' dedi.

Tatar, ''Kendisinden beklentim; yazacağı raporda, Kıbrıs'ta son yarım asırda yaşananları en iyi şekilde tahlil edip, Kıbrıs Türk halkını yapılan haksızlıkları ve Kıbrıs Rum halkının nasıl pozisyonunu istismar ederek esas itibarıyla Kıbrıs’ta çözümsüzlüğün esas kaynağı olduğunu rapora yansıtması benim temennim ve dileğimdir.''  ifadelerini kullandı.

ERHÜRMAN'DAN ELEŞTİRİ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Tufan Erhürman, BM Genel Sekreteri Maria Holguin'in üçüncü tur görüşmelerinde Tatar'la yapılan görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erhürman açıklamasında, Kıbrıs Türk halkının çözüm isteğini ve eşit uluslararası statü mücadelesini vurgulayarak, Tatar'ın bu tutumunun çözüm sürecine zarar verdiğini belirtti.

Erhürman, Tatar'ın üçlü görüşme önerisini reddetmesini ve Holguin'in yazacağı raporla ilgili iyi niyet ve temennilerde bulunmasını eleştirdi. Kendi hesabından yaptığı açıklamada Erhürman, Tatar'ın bu diyaloğu "kahramanca" reddetmesini sert bir dille eleştirdi ve şu ifadeleri kullandı:

"Sn. Tatar'ın, Sn. Maria Angela Holguin Cuellar ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamalardan, müzakerelerin başlaması konusunda bugüne kadar ileri sürdüğü "ön şartlar"ı bir kez daha tekrar ettiği anlaşılıyor.

"Müktesep haklarımızın kabul edilmesi", "egemen eşitliğin ve eşit uluslararası statünün teyit edilmesi".

''TAM ALARAK NE İSTENİYOR?''

"Müktesep haklarımız" veya daha önce kullanıldığı şekliyle "özden gelen haklarımız", "egemen eşitlik", "eşit uluslararası statü" kavramlarıyla tam olarak ne kast edildiğini, somut olarak ne istendiğini daha önce defalarca sorduk. Hiçbir sorumuza anlaşılır bir yanıt alamadık.

Hadi bunları geçtik. Sn. Holguin Cuellar üçlü görüşme teklif etmiş ve Sn. Tatar bunu reddetmiş. Üçlü görüşme müzakerelerin başlaması anlamına gelmiyor. Üçlü görüşme olduğuna göre, BM şemsiyesi altında bu görüşmenin iki toplum lideriyle yapılacak bir görüşme olduğu da aşikar. Dolayısıyla eşit uluslararası statü açısından da bir sorun yok.

O zaman neden reddediyor Sn. Tatar böyle bir görüşme ve belki daha doğru terimle diyaloğu? Neyse savunduğunuz, özgüvenle girersiniz bu diyaloğa ve muhatabınızın önünde anlatırsınız.

Ama bunu bile "kahramanca" reddediyor ve Sn. Holguin Cuellar'ın raporunun Kıbrıslı Türklerin lehine olması konusundaki dilek ve temennilerinizi açıklıyorsunuz."

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar