Deniz Yıldızı Projesi: Pandeminin çocuklardaki etkisi incelenecek

3 Mayıs 2024

A
A

DAÜ Tıp Fakültesi ile iki bakanlığın iş birliğinde hayata geçirilen "Deniz Yıldızı Projesi" kapsamında, kovid pandemisinden etkilenen okul öncesi ve ilkokul yaş grubunun büyüme, psikolojik gelişim, dikkat ve hareketlilik durumları incelenecek.

ZgotmplZ

Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi iş birliğinde, DAÜ Tıp Fakültesi Klinik Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından “Deniz Yıldızı Projesi” hayata geçiriliyor.

Proje, pandemi döneminden etkilenen ve bugün okul öncesi ve ilkokul yaş grubunda olan çocukları kapsıyor.

İlk olarak Gazimağusa’daki okulları kapsayan proje çalışması ile okul öncesi ve ilkokul öğrencilerinin büyüme ve psikolojik gelişim, öğrenme, dikkat ve hareketlilik durumlarını değerlendirerek potansiyel sağlık ve öğrenme sorunlarını erken tespit etmeyi amaçlıyor. Bu sayede, öğrencilerin sağlıklı gelişimine ve akademik başarılarına destek olunması hedefleniyor.

Proje ile ilgili olarak bugün Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek’in de katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek yaptığı konuşmada, “Deniz Yıldızı Projesi”nin multidisipliner bir proje olduğunu, özellikle kovid döneminde küçük yaşlardayken evde uzun süre kapanarak bir hayat geçiren, arkadaş ve dış etkenlerden etkileşimi asgari düzeyde olan birçok çocuğun bugün ya okul öncesi veya ilkokul çağında olduğunu kaydetti.

Dinçyürek, çalışma ile bu çocukların kovid dönemindeki sosyal izolasyonun ve ölüm korkusunun getirdiği, yaşam şeklinin değiştiği ortamlardaki etkileşimi de ölçebileceklerini, gelişimleri, öğrenme becerileri, fazla hareketlilik, öğrenme gerilikleri gibi durumları da gözlemleyip erken tanıyı koyup, varsa gerektiren bir tedavi gerçekleştirme imkanı oluşacağını kaydetti.

Projenin, tanısı daha konmamış bir çok problemi erken tanıya yönelik işlemlerle çok daha basit tedbirlerle çaresi olabilecek safhada iken tespit edip tedavisini sağlamanın, Bakanlığının en temel görevlerinden olduğunu belirten Dinçyürek, çalışmanın bu kapsamdaki çalışmalara rol model olacağını ve benzeri yapılacak çalışmaların önünü açacağına inanç belirtti.

Proje Koordinatörü Doç. Dr. Nilüfer Güzoğlu da, projeye Gazimağusa bölgesindeki ilkokul ve okul öncesi öğrencilerinden başlanacağını, sağlık, psikolojik sağlık ve psikolojik gelişimlerini değerlendirmeyi hedeflediklerini kaydetti

Güzoğlu, projenin birkaç basamaktan oluşan çok kapsamlı bir proje olduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı:

“Önce büyüme gelişimi için öğrencilerin boy ve kiloları ölçülecek, standart büyüme eğilimi ile karşılaştırılacak, varsa obezite ve büyüme geriliği gibi sorunlar tespit edilmeye çalışılacak. Psikolojik gelişim süreci için de ailelerin anket doldurması istenecek. Bu anketlerle; öğrencilerin, sosyal, duygusal, davranışsal   durumları değerlendirilecek. Öğretmenlerle bire bir görüşmeler yapılacak; görüşmeler sonrasında öğrencilerin detaylı bilgileri alınacak, durumları değerlendirilecek. Öğrenme güçlüğü dikkat eksiklği için de testler uygulanarak öğrencilerin durumları tespit edilmeye çalışılacak”

Güzoğlu, proje ile olası bir sorun önceden tespit ederek uygun müdahale planı çıkarmak ve gelecek nesillerin hem sağlık hem akademik açıdan daha başarılı olmalarını sağlamak olduğunu söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar