Mağusa'daki St. George Kilisesi'ni tanıma etkinliği

3 Mayıs 2024

Güncelleme: 3 Mayıs 2024

A
A

Gazimağusa'daki Latinlerin Aziz George Kilisesi tanıtma etkinliği yarın sabah 07.30'da düzenlenecek.

ZgotmplZ

Her Daim Doğa Dostları, Karpaz Dostları Derneği ve Toplumsal Varoluş Derneği ile birlikte, Aziz George Kilisesini tanıyıp tanıtma etkinliği düzenliyor.

Her Daim Doğa Dostları Başkan Yusuf Yüksel Şentuğ yaptığı açıklamada, yarın 07.30 ile 08.15 arasında Latinlerin St. George Kilisesinde yapılacak etkinliğe tüm vatandaşları davet etti.

 

ST. GEORGE (LATİN) KİLİSESİ

Eski şehrin kuzey kesiminde, Othello Kulesi’ne yakın, kendine özgü sivri kemerli pencereleriyle birlikte günümüze kadar kalabilmiş duvarlar erken Gotik mimarinin harika bir örneğidir.

Yapımının kesin tarihi bilinmemekle birlikte, savunucuların kiliseyi koruyabileceği müstahkem bir sipere dair kanıt, St. George’un Lüzinyanların şehir duvarlarını henüz tamamlamadığı bir zamanda, büyük olasılıkla 13'üncü yüzyılın son çeyreğinde, Salamis’ten çıkarılan malzemeleri kullanarak inşa edildiğini göstermektedir.

Tasarımının Paris’teki Sainte-Chapelle’den esinlendiği, Gotik mimarinin Rayonnant döneminin en yüksek başarıları arasında sayıldığı ve 1248’de kutsandığı söylenmektedir.

Günümüzde geriye kalanların ağırlıklı olarak bu kilisenin kuzey ve doğu duvarları olmasına rağmen, kalıntılar yapının başlangıcında nasıl görünebileceğini göstermektedir.

Duvarlara inşa edilen ince sütunlar, genellikle dini figürlerle veya kilisenin hayırseverlerine ait armalarla özenle oyulmuştur.

Sütunlar arasındaki duvar alanları, Gotik mimarinin ana özelliklerinden biri olan, kiliseye bir hayli güneş ışığı girmesini sağlayacak devasa pencereler ile nispeten ağırlıksız olacak şekilde yapılandırılmıştır.

Güney batı köşesinde, çatıya çıkan spiral merdivenlerin ilk basamakları görülebilmekte ve kuzey batıda, konik çatılı bir muhafız binasının kalıntıları, giriş kapısı hala belirgindir.

Kuleli binaların çoğunda olduğu gibi, şehir duvarları tam koruma sağlamamış ve kilise, 1570 – 1571 Osmanlı kuşatması sırasında hasar görmüştür; hatta bunlardan bazıları hala kilisenin doğu duvarında görülebilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar