
Kıbrıslı bilim insanı bu bitkiyle anılacak
25 Ocak 2022
Güncelleme: 25 Ocak 2022
Kıbrıslı sürüngen bilimci Prof. Dr. Bayram Göçmen’in adı İzmir’de keşfedilen bitkiye verildi.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, 2018 yılında İzmir’deki Nif Dağı'nın zirvesinde yaptığı çalışmalar sırasında kendisine farklı görünen bir bitki buldu, incelemeleri sonucunda literatürde yer almadığını fark ettiği bitkiye, 2019 yılında yitirdiğimiz dünyaca ünlü sürüngen Kıbrıslı bilimci Prof. Dr. Bayram Göçmen'e ithafen "Kanautia goecmeni" adını verdi.

Tesadüfen bulduğu bu bitki konusunda Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Barış Özüdoğru, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Erdinç Oğur, doktora öğrencileri Tuğkan Özdöl, Ilgın Can Deniz ve yüksek lisans öğrencisi Seval Erdem ile çalışmalar da gerçekleştiren Yıldırım’ın ekiple birlikte hazırladığı makale uluslararası bir dergide de yayımlandı.
Hakemli dergide yayımlanan makaleyle bilim dünyasına kazandırılan bitkiye bölgede yaşayan efelerden yola çıkılarak "Efe çemberi", bilimsel olarak ise 2019 yılında hayatını kaybeden ve dünyaca tanınan bir sürüngen uzmanı olan Prof. Dr. Bayram Göçmen'e ithafen "Kanautia goecmeni" adı verildi.
BAYRAM GÖÇMEN KİMDİR?
Türkiye ve KKTC’nin çeşitli yerlerinde sürüngenlerin yaşamı üzerine araştırmalar yapan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Göçmen, 22 Mart 2019 yılında kanser hastalığı nedeniyle İzmir Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.
Prof. Dr. Bayram Göçmen, 1965 yılında Limasol’da doğdu. 1989 yılında Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nün Zooloji Anabilim Dalı'ndan 100 üzerinden 91 ortalama ile Bölüm ve Fakülte Birincisi olarak mezun oldu.
KEŞFETTİĞİ SEMENDERE ANNESİNİN ADINI VERMİŞTİ
1991 yılından bu yana Ege Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Göçmen, 2009’dan itibaren çalışmalarını profesör unvanıyla sürdürdü. Alanıyla ilgili yaptığı bilimsel çalışmaların yanı sıra doğa fotoğrafçısı da olan Göçmen, özellikle sürüngenler ve semender türlerinin tanıtılması ve korunması konusunda çaba harcıyordu. Ekibiyle birlikte 60’dan fazla yılan türü ve alt türü tanımlayan Göçmen, Muğla’da keşfettiği yeni bir semender türüne, aynı gün yaşamını yitiren annesinin adını vermişti.
Birçok ulusal ve uluslararası bilimsel dergide editörlük ve yayın kurulu üyeliği de yapan Göçmen’in adı ve soyadı da yeni keşfedilen birçok taksona verildi.
YILAN ZEHRİNDEN KANSERİ ÖNLEYİCİ İLAÇ PROJESİNİ YÜRÜTÜYORDU
Yılan türlerinin zehirlerinin ilaç yapımında kullanılabilmesi için ekibiyle birlikte çalışmalar yürüten Göçmen, geçtiğimiz eylül ayında konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yılan zehirlerindeki etken maddeleri belirleyip, bunların sağlığa faydalı olabilecek yönleri, antimikrobiyal, iltihap giderici, bunun dışında kanser giderici ya da kanser önleyici ilaçlar yapılması açısından, etken maddenin ne olduğunu bularak da çalışmalar yapıyoruz. Bu bulgular ile farmakolojik çalışmalara da ışık tutuyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar