AB Komisyonu adayları kimler?

1 Eylül 2024

A
A

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ikinci döneminde beş yıllık yeni ekibini oluşturmak için AB üye ülkelerinden aday göstermelerini istedi. Leyen, cinsiyet dengesine önem verilmesini talep etse de birçok ülke bu isteği karşılayamadı.

ZgotmplZ

Avrupa Birliği'nde 6-9 Haziran'da yapılan seçimlerin ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ikinci kez başkan seçilmesinin ardından beş yıllık yeni ekibini oluşturma çalışmalarını sürdürüyor.

Üye ülkelere 30 Ağustos'a kadar aday önerisinde bulunmaları için çağrı yapan Von der Leyen, özellikle cinsiyet dengesine dikkat edilmesini talep etmişti.

Şu ana kadar açıklanan bazı önemli adaylar şu kişiler:

BULGARİSTAN

Bulgaristan, AB Komisyonu üyeliği için eski Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva ve eski Ekoloji Bakanı Julian Popov'u aday gösterdi. Bulgaristan, Von der Leyen'in hem erkek hem de kadın aday önerme talebini kabul eden tek ülke olarak dikkat çekiyor.

İTALYA

İtalya, AB Komisyonu üyeliği için Raffaele Fitto'yu aday gösterdi. Fitto, uzun bir siyasi kariyere sahip olup, Hıristiyan Demokrat Parti ile siyasete atılmış ve Avrupa Parlamentosu'nda çeşitli dönemlerde görev almış bir politikacı.

DANİMARKA

Danimarka, Von der Leyen'in ekibine Dan Jørgensen'i önerdi. Sosyal demokrat Jørgensen, 2004-2013 yılları arasında Avrupa Parlamentosu üyesi olarak görev yaptı ve Danimarka'nın Brüksel’deki güçlü isimlerinden biri olarak tanınıyor.

BELÇİKA

Belçika, henüz bir aday belirleyemedi ve ülkenin bir erkek aday ataması bekleniyor. Von der Leyen’in cinsiyet dengesini sağlama çağrısına rağmen Belçika'nın önerisi bu talebe karşılık verememiş durumda.

Avrupa Komisyonu üyeleri, önümüzdeki haftalarda parlamento komitelerinde değerlendirmeye alınacak ve parlamento onayı sonrası yeni dönemde AB’yi yönetecek ekip belirlenecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar