Çavuşoğlu, öğretim yılı öncesinde "icraatları" anlattı

11 Eylül 2024

Güncelleme: 11 Eylül 2024

A
A

Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, yeni öğretim yılı hazırlıkları ve yapılan çalışmalar hakkında açıklama yaptı.

ZgotmplZ

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, ilkokul, ortaokul ve liselerde 16 Eylül’de başlayacak 2024-2025 Öğretim Yılı’na ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, Bakanlık Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında, yeni öğretim yılı hazırlıkları, yapılan yatırımlar, okul tadilatları, prefabrik sınıflar ve yabancı öğrenciler gibi konularda açıklamalarda bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, üç aylık yaz tatilinin ardından kamu ve özel okullar dahil olmak üzere, İlköğretim Dairesi'ne bağlı 128 okulda 28 bin, Genel Ortaöğretim Dairesi'ne bağlı 48 okulda 30 bin ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi'ne bağlı 13 okulda 4 bin 500 olmak üzere yaklaşık 65 bin öğrencinin pazartesi günü ders başı yapacağını söyledi.

YENİ DÖNEME 28 OKULDAN 22'Sİ YETİŞTİ, 6 OKULDA ÖNLEM ALINDI

Okulların depreme karşı güçlendirilmesi çalışmalarına ilişkin bilgi veren Çavuşoğlu, raporlar doğrultusunda, 127 okuldan 77 okulun durumunun değerlendirildiğini, 28 okulda güçlendirme çalışmalarına başlandığını, 3 okulda ise çalışmaların başlaması için sözleşme aşamasına gelindiğini belirterek, güçlendirme çalışmaları başlayan 28 okulun 22'sinin, pazartesi günü açılacak eğitim yılına hazır olacağını, geriye kalan 6 okulda ise gerekli önlemler alınarak çalışmaların devam edeceğini söyledi.

26 OKUL KULLANIM DIŞI - 65 OKULUN DEĞERLENDİRİLMESİ YAPILMADI

Başbakanlık bünyesinde kurulan Deprem Komitesi’nden gelen raporlar çerçevesinde 26 okulun kısmen veya tamamen kullanım dışı kaldığını ifade eden Çavuşoğlu, komite ile yapılan çalışmalar sonucunda, 5 okulun güçlendirme ihtiyacı olmadığının kararlaştırıldığını, projesi gelen 7 okul için ihaleye çıkma sürecinin devam ettiğini, ihalesine teklif atılmayan 11 okulun ise yeniden ihale aşamasında olduğunu, henüz değerlendirilmesi yapılmayan ve projesi hazır olmayan 65 okul için de çalışmaların sürdürüldüğünü aktardı.

Çavuşoğlu, "Burada altını çizerek belirtmek isterim ki, okullarımızda yürütülen güçlendirme çalışmaları, deprem komitesi ve mühendislerden gelen raporlar doğrultusunda ilerlemektedir. Hatta, bazı raporlar deprem komitesine ve tarafımıza ulaşmamış olmasına rağmen, mühendislerimizden aldığımız sözlü bilgiler doğrultusunda, çocuklarımızın güvenliğini gözeterek, inisiyatif almış ve Lefke İstiklal İlkokulu gibi bazı okullarımızı boşaltmış bulunmaktayız.” dedi.

“PREFABRİK SINIFLAR KALICI DEĞİL, GEÇİCİDİR”

Öğrenci, öğretmen ve çalışanlarının can güvenliğinin öncelikleri olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, güçlendirme çalışmaları nedeniyle boşaltılan 294 sınıf ve odanın yerine toplam 218, öğrenci sayısı yüksek olan okullarda ise öğrenci sayısını seyrekleştirmek amacıyla da 33 adet prefabrik sınıfın kurulduğunu kaydederek, prefabrik sınıfların geçici bir çözüm olduğu vurgusunda bulundu ve prefabrik yapıların maliyetinin toplamda 48 milyon 751 bin 775 Türk lirası olduğu bilgisini verdi.

Çavuşoğlu, 71 farklı alanda 427 bin adet kitabın basımını kendi imkanları ile yaptıklarını, 280 bin defter ve 187 bin 750 adet kırtasiye malzemesinin de dağıtımını tamamlamak üzere olduklarını kaydetti.

Görevde bulunduğu süre boyunca 23 yeni okulun temelinin atıldığını ve 81 yeni sınıfın hizmete sunulduğunu belirten Çavuşoğlu, "Ayrıca, 40 yeni sınıf devlet, 41 yeni sınıf ise yine iş insanlarımız ve belediyelerimiz tarafından yapıldı." dedi.

Çavuşoğlu, yaz döneminde toplamda 91 okulun güçlendirme kısımlarının yanında, genel tamir ve tadilatını yaptıklarını ifade etti.

Kamu ve özeldeki yaklaşık 6 bin 300 öğretmenin eğitim vereceğini kaydeden Eğitim Bakanı, yeni eğitim yılı öncesinde 27 müdür ile 69 muavin görevlerine atandığını ve 714 öğretmenin nakil işlemlerinin tamamlandığını, öğretmenlik sınavında başarılı olan 270 yeni öğretmenin de Bakanlık kadrosuna katılacağını ekledi.

"GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI, BİRKAÇ YIL DEVAM EDECEK”

Okullarda birikmiş yapısal sıkıntıların varlığını kabul ettiklerini ifade eden Çavuşoğlu, “Okullarımızın güçlendirilmesine yönelik çalışmalar, önümüzdeki birkaç yıl boyunca devam edecektir. Bu süreç, projelerin büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir ve yaz tatili süresinde tamamlanması mümkün olmayabilir. Bu noktada, öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hareket ettiğimizin ve en iyi sonuçları elde etmek için çalıştığımızın bilinmesini isterim.” dedi.

“BÜTÇEMİZDEN TOPLAMDA 5 MİLYAR 151 MİLYON 376 BİN LİRA HARCAMA YAPTIK”

Geçen yıl bütçeden 4 milyar 465 milyon 201 bin 812 lira 82 kuruş harcama yapıldığını aktaran Çavuşoğlu, "2024 yılı bütçesinde ise harcamalar için, 10 milyar 377 milyon 214 bin 125 lira 66 kuruş bütçe ayrılmıştır. Eylül ayına kadar da bu bütçeden toplamda, 5 milyar 151 milyon 376 bin 774 lira 67 kuruş harcama gerçekleştirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Nazım Çavuşoğlu, geçen yıl başlattıkları okul bütçelerine ve yiyecek içecek kalemlerine yönelik mali desteği bu yıl da sürdüreceklerini belirtti.

TAM GÜN EĞİTİM: MEVCUT HALİYLE DEVAM ETMEYE KARAR VERDİK

Geçen yıl haftanın iki günü olacak şekilde uygulamaya başlanan tam gün eğitime de değinen Çavuşoğlu, tam gün eğitim uygulamasına mevcut haliyle (pazartesi-perşembe günleri) bu yıl da devam edileceğini kaydederek, okullardaki güçlendirme çalışmalarının tamamlanmasının ardından bu uygulamayı artırarak sürdürme hedefini ortaya koydu.

“YABANCI ÖĞRENCİLER İÇİN SERTİFİKA ŞARTI GETİRDİK”

Nazım Çavuşoğlu, yabancı öğrencilerin okullara kabulünde bazı radikal kararlar almak durumda kaldıklarını da ifade etti.

Geçtiğimiz yıl ülkede eğitim görecek yabancı öğrencilerin okullar kayıt yaptırabilmeleri için uygulanan kısmi kısıtlama ve sertifika zorunluluğu kararlarını, bu yıl tüm sınıf seviyelerine yayarak, sınıf içindeki olası huzursuzlukları ortadan kaldırmayı hedeflediklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Buradan, özel okullardan devlet okullarına geçiş yapacak öğrencilerde de bu sertifika zorunluluğunu uygulamaya koyduğumuzun altını çizmek isterim.” diye konuştu.

"MESLEK OKULLARINDA PROGRAMLAR GÜNCELLENDİ"

Meslek liselerinde 20 alanda mesleki yabancı dil öğretmen kılavuzlarını ve İş Sağlığı Güvenliği, Girişimcilik, İş Organizasyonu ve Kalite Yönetimi ile ilgili yeni derslerin öğretmen kılavuzlarını tamamladıklarını belirten Çavuşoğlu, bütün alanlarda meslek standartlarına göre tüm programların güncellendiğini kaydetti.

Çavuşoğlu konuşmasını, 2024-2025 eğitim öğretim yılının tüm eğitim camiasına hayırlı olmasını dileyerek ve öğrenci, öğretmen ve velilerin başarılı bir eğitim öğretim yılı geçirmelerini temenni ederek tamamladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar