Narenciyecilerin isteği: Ödeme, ihracat, ilaçlama

27 Ağustos 2024

A
A

Narenciye üreticileri, ürünün geri kalanı ve Doğrudan Gelir Desteği'nin ödenmesini istedi.

ZgotmplZ Temsili

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Turgut Akçın, narenciyede sorunların çözülmediğini vurgulayarak, 1974’ten beridir bu yıl en uzun hasat sezonunun yaşandığını aktardı.

Turgut Akçın yazılı açıklama yaparak, Tarım Bakanlığının gözetiminde bir proje tahtında tüm bahçelerin ilaçlanması, ihracatın önünün açılması için bir çalışma başlatılması, Doğrudan Gelir Desteği’nin ödenmesi ve fare zehiri dağıtımı yapılmasını talep etti.

Elektriğe yapılan zamlar nedeniyle suyun ton fiyatının 10 - 13 TL’ye çıktığının kaydedildiği açıklamada, “Sürme fiyatları  bin TL dönüm oldu. 25 kiloluk bir torba gübre bin 500 TL’nin üzerine çıktı. Birçok bahçe hala sürülüp sulanmadı.” denildi,  hükümetin üreticiye verdiği katkının yetersiz olduğunun belirtilerek, ihracat kapısının açılması istendi.

Açıklamada, Antalya Ziraat Fakültesi’nden bir ekibin adaya gelerek “hastalıkla” ilgili gözlem yaptığı aktarılarak, Tarım Bakanlığının gözetiminde bir proje tahtında tüm bahçelerin ilaçlanması gerektiği vurgulandı.

Hükümete narenciye sektörünün ve ihracatın önünün açılması için çalışma başlatması çağrısında bulunulan açıklamada, narenciye hasadına kısa bir zaman kaldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, “Hem hasat edilen ürünün geriye kalanı hem de Doğrudan Gelir Desteği’nin bir an önce üreticiye ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca fare popülasyonunun çoğalması nedeni ile fare zehiri dağıtımının da bir an önce sağlanması gerekir.” denildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar