Suşi, pirinç kıtlığına neden oldu

Dünya, 25 Eylül 2024

A
A

Japonya'ya yaşanan turist akını ve kötü hava koşulları, ülkenin favori besini pirinçte kıtlık yaşanmasına neden oldu. Pirinç fiyatları, düşen stokla beraber hızla yükselirken durum enflasyonu da artırdı.

ZgotmplZ

Devam eden kötü hava koşulları, ağustos ayında yaşanan deprem ve turist sayısındaki belirgin artışla birlikte, Japonya'da temel gıda maddesi olarak tüketilen pirinç stokları yetersiz kaldı.

2024 yazındaki üretim, talebi karşılayamazken süpermarketlerde pirinç rafları boş kaldı. 

Turist sayısındaki belirgin artış ve ülkeyi ziyaret eden turistlerin suşi ve diğer pirinç bazlı yemeklere ilgisi de talebi artıran önemli nedenlerden. Turistler tarafından tüketilen pirinç miktarı Temmuz 2023'ten Haziran 2024'e kadar 51 bin ton arttı. Bunun yanı sıra Japon halkı da tayfun ve depreme hazırlık amacıyla daha fazla pirinç stokladı.

JAPONYA'DA GENÇLER PİRİNÇ ÇİFTLİĞİ İLE İLGİLENMİYOR

Pirinci ithalat vergileri yüzde 778 oranında yüksek olan Japonya, ithal ettiği pirinç miktarını sınırlı tutarak yerli çiftçilerini korumayı amaçlıyor. Ancak yaşlanan pirinç çiftçilerinin sayısının azalması ve gençlerin bu alana ilgisinin düşük olması, üretimi olumsuz etkiliyor. Ayrıca, geçen yıl yaşanan sıcak hava dalgaları ve kuraklık da hasatları zorladı.

Pirinç fiyatlarının yükselmesi, Japonya’daki enflasyonu da etkiledi. Ağustos ayında enflasyon yüzde 2,8 artarken, pirinç ve çikolata fiyatları gıda sepetinde en fazla fiyat artışına neden olan ürünler oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar