
Ticaret Odası'ndan hükümete tepki: Kara paraları aklıyorsunuz
20 Mart 2025
Yurt dışındaki paraların vergi incelemesinden muaf tutulup, yüzde 3 vergi ile ülkeye sokulması yönündeki adımı eleştiren Ticaret Odası, bunun kayıt dışı gelirleri meşrulaştırma anlamına geldiğine dikkat çekti.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), hükümetin yurt dışındaki varlıkların ülkeye getirilmesi için hazırladığı yasa tasarısına tepki gösterdi.
18 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak, halkın bilgisine sunulan "Yurt Dışındaki İtibari Paraların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Yasa Tasarısı" ile, yurt dışında bulunan döviz ve/veya Türk Lirası (TL) cinsi paraların vergi incelemesine ve tarhiyata takılmadan, sadece yüzde 3 vergi ile ülkeye girmesi hedefleniyor. Yasa resmiyet kazanmasının ardından yıl sonuna kadar uygulamada kalacak.
KTTO'dan "Ekonomik Krize Çözüm Kayıt Dışı Parayı Aklamak mı?" başlığıyla yapılan açıklamada, bu düzenlemenin, kayıt dışı gelirleri meşrulaştırırken, ekonomiye istihdam ve katma değer sağlayan kayıtlı işletmelere hiçbir teşvik sunmadığı savunuldu.
Hükümetin, yurt dışında nasıl biriktirildiğini dikkate almadan yurda getirilecek paralar için yüzde üç oranında vergi öngördüğü işaret edilen açıklamada, buna karşın Kuzey Kıbrıs’ta yasal çerçevede ve kayıtlı olarak faaliyet gösteren işletmelere herhangi bir kolaylık sağlanmadığı, birikimlerin yatırıma dönüşmesinin teşvik edilmediği kaydedildi.
Oda açıklamasında, “Son yıllarda artan enflasyon ile ekonomideki belirsizlikler karşısında işletmelerin ve çalışanların korunması için hiçbir somut adım atılmazken, kayıt dışı paraların sisteme girişini kolaylaştıran bir düzenlemenin gündeme getirilmesi kabul edilemez.” denildi.
"KİME KOLAYLIK SAĞLANIYOR?"
"Kayıtlı ekonomi göz ardı edilirken kime kolaylık sağlanıyor?" sorusunun yöneltildiği açıklamada, enflasyon muhasebesinin hâlâ hayata geçirilmediği, işletmelerin sermaye kaybının engellenmediği, vergisi ödenmiş kazançlardan yeniden vergi alınarak yatırımcıların cezalandırıldığı, çalışanların alım gücünü koruyacak vergi düzenlemelerinin yapılmadığı ve yatırım teşvikleri ortadan kaldırılarak, işletmelerin büyümesinin zorlaştırıldığı savunuldu.
Bu yasanın Kuzey Kıbrıs ekonomisine uzun vadeli bir katkı sağlamasının mümkün olmadığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Yatırım ortamının güven vermediği bir ülkede, getirilecek bu paraların ekonomiye kazandırılmak yerine, yalnızca bankacılık sistemi aracılığıyla ‘aklanarak’ tekrar yurt dışına çıkması kaçınılmazdır. Bu uygulama, benzer düzenlemelerin gelecekte de yapılabileceği beklentisini yaratacak ve kayıt dışı gelirlerin yurt dışında biriktirilmeye devam edilmesini teşvik edecektir.”
“YATIRIMI VE ÜRETİMİ TEŞVİK EDEN POLİTİKALAR HAYATA GEÇİRİLMELİ”
İş dünyasının önünü açan, sürdürülebilir yatırımları teşvik eden ve ekonomiyi güçlendiren politikaların uygulanması gerektiği kaydedilen açıklamada, “Hükümet, kısa vadeli, geçici çözümler yerine, uzun vadeli büyümeyi sağlayacak ekonomik reformlara odaklanmalı, kayıtlı işletmeleri destekleyen düzenlemeler yapmalıdır.” denildi.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdürülebilir ekonomik büyüme ve yatırım dostu politikaların oluşturulması için çalışmaya devam edeceği ifade edilen açıklamada, kayıt dışılığı teşvik eden ve adaletsiz bir ekonomik düzeni besleyen her türlü girişimin karşısında durulacağı belirtildi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar