Birleşmiş Milletler Genel Kurulu başlıyor

23 Eylül 2024

Güncelleme: 24 Eylül 2024

A
A

Yarın başlayacak olan Birleşmiş Milletler 73 Genel Kuruluna, 133 devlet ve hükümet başkanı, 3 başkan yardımcısı, 80 başbakan yardımcısı ve 45 bakanın katılması bekleniyor.

ZgotmplZ

Bu yıl 24-30 Eylül tarihleri arasında New York'ta gerçekleştirilecek olan 79. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiriyor.

Açılışını BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in yapacağı toplantının başkanlığını Kamerunlu Philemon Yong yürütecek. Genel Kurula 133 devlet ve hükümet başkanı, 3 başkan yardımcısı, 80 başbakan yardımcısı ve 45 bakanın katılması bekleniyor.

ayrıca, cumhurbaşkanı Ersin Tatar da BM Genel Kurulu nedeniyle New York'ta bulunuyor.

Türkiye’yi temsilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurulun ilk günü 3. sırada konuşacak. Erdoğan’ın konuşmasında özellikle Gazze’deki duruma dikkat çekmesi ve üye ülkelerden İsrail’in saldırılarına karşı durmalarını talep etmesi öngörülüyor. Gazze, Ukrayna, Sudan ve Haiti gibi krizlerin de liderlerin gündeminde olması bekleniyor.

Bu yılki toplantının ana teması "Kimseyi geride bırakmamak: Barış, sürdürülebilir kalkınma ve insan onuru" olarak belirlenmiş durumda. Genel Sekreter Guterres, mevcut küresel düzenin herkes için işlevsel olmadığını vurgulamıştı. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi ile uluslararası finansal mimarinin reformu gibi konuların da gündemde olması bekleniyor.

Genel Kurul öncesinde düzenlenecek "Geleceğin Zirvesi"nde, mevcut uluslararası kuruluşların güncel sınamalara göre uyarlanması ele alınacak. Ayrıca iklim değişikliği ile mücadele, sürdürülebilir kalkınma hedefleri gibi konular da liderlerin istişare edeceği başlıklar arasında yer alıyor.

Geçmişte BM Genel Kurulu'nda hafızalarda kalan ilginç anlar da yaşanmıştı; Küba Devlet Başkanı'nın 296 dakika konuşması veya eski ABD Başkanı Trump’ın Kuzey Kore ile ilgili sert açıklamaları bunlar arasında sayılabilir. Genel Kurulda konuşmalar genellikle 15 dakika ile sınırlı olsa da birçok lider bu kurala uymamakta ve farklı anlara sebep olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar