Darbeci Sisi, ilk kez Türkiye'ye gidiyor

3 Eylül 2024

A
A

Darbeyle iktidara gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine yarın 12 yıl sonra ilk kez Türkiye'ye gidiyor.

ZgotmplZ

Türkiye ve Mısır arasında 12 yıl aradan sonra yeni bir dönemin adımları atılıyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine yarın Ankara'ya giderek Erdoğan ile görüşecek.

Ziyarette, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve Orta Doğu’daki artan gerilimler ele alınacak, Türkiye-Mısır ilişkilerinin geliştirilmesi için atılacak adımlar değerlendirilecek.

Ziyaret kapsamında, Cumhurbaşkanları başkanlığında Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ilk toplantısını yapacak. Görüşmede, ikili ilişkiler gözden geçirilecek ve iş birliğinin geliştirilmesine yönelik adımlar tartışılacak.

Ayrıca, Gazze ve Filistin topraklarındaki İsrail saldırıları gibi bölgesel meseleler de görüşülecek. Ziyaret sırasında, ilişkileri güçlendirmek için çeşitli belgelerin imzalanması planlanıyor.

Kahire'de imzalanan Ortak Bildiri uyarınca yeniden yapılandırılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısı da yapılacak.

2013'TE DARBE YAPTI

2013'te o dönem Savunma Bakanı olan Sisi liderliğindeki Mısır ordusu darbeyle yönetime el koymuştu. Müslüman Kardeşler üyesi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrildiği askeri darbeye çok sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sisi için birçok defa "katil ve darbeci" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, 14 Şubat 2024 tarihinde Kahire’ye gerçekleştirdiği ziyarette Sisi ile görüşmüştü.

ERDOĞAN, ŞUBATTA MISIR'A GİTMİŞTİ

2013'teki darbe sonrası Kahire ile köprüleri atan Erdoğan, şubat ayında 12 yıl aradan sonra Mısır'a giderek Sisi ile görüşmüştü.

14 Şubat’ta yaptıkları görüşmelerinde ticaret hacmini 5 yıl içinde 15 milyar dolara çıkartmayı hedeflediklerini bildirmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar