"Dünyanın dört yanındaki Kuzey Kıbrıslılardan tebrik mesajı aldım"

19 Temmuz 2024

A
A

Avam Kamarası’na seçilen ikinci Kıbrıs Türkü olan Nesil Çalışkan, dünyanın dört yanındaki Kuzey Kıbrıslılardan tebrik mesajı aldığını belirtti, "Gelen tebrik mesajları için minnettarım." dedi.

ZgotmplZ
Nesil Çalışkan'ın Barking Milletvekili olarak İngiltere Parlamentosu'ndaki ilk gününde paylaştığı fotoğraf.
Twitter

İngiltere’de 4 Temmuz’da yapılan genel seçimleri kazanan İşçi Partisi’nin başkent Londra’da Barking ve Dagenham bölgesinden aday gösterdiği Nesil Çalışkan, Avam Kamarası’na giren ikinci Kuzey Kıbrıs kökenli milletvekili oldu.

Britanya Kıbrıs Türk toplumunun ilk milletvekili yaklaşık kırk yıl önce Richard Saladin Hickmet olmuştu.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Çalışkan, Kuzey Kıbrıs kökenli anneannesi ve dedesinin Kıbrıs ikiye bölünmeden önce adanın güneyindeki Lefkara’da yaşadıklarını, Aralık 1972'de de Noel öncesi Londra’nın doğusuna göç ettiklerini anlattı.

"GELEN TEBRİK MESAJLARI İÇİN MİNNETTARIM"

“Avam Kamarası’na seçilmekten gurur duyduğunu” söyleyen Çalışkan, dünyanın dört yanındaki Kuzey Kıbrıslılardan çok sayıda destek ve tebrik mesajı aldığını belirterek, şöyle devam etti:

“Kıbrıs küçük bir ada. Kıbrıslılar tutkulu insanlar. Adalı olmaktan ve kökleri ile gurur duyuyorlar. Gelen tebrik mesajları için minnettarım. Nereden geldiğim, kim olduğum siyaset yapışımı da etkiliyor... Bu ülkede yaşayan herkesin, her bireyin temsil edildiği ve kendi potansiyeline erişebilme imkanı veren bir hükümetimiz olmalı.”

İktidara gelen İşçi Partisi’nin en önemli vaadi ekonomiyi canlandırmak. İşçi Partisi ayrıca Ulusal Sağlık Hizmetleri'ndeki (NHS) uzun bekleme sürelerini kısaltmayı ve eğitim kalitesini yükseltmeyi de vadetti.

Çalışkan, seçim bölgesinde halkın öne çıkan sorunlarının da bu başlıklarda yoğunlaştığını aktardı:

"Ekonomik büyümenin sağlanması ve Barking halkının günlük hayatlarında bunun olumlu etkilerini görmesi öncelikli hedefim olacak. Ayrıca sağlıkta hastane randevularındaki yığılma ciddi bir sorun. Hükümet bu sorunu çözerken iyileşmenin Barking'e de yansıması için çalışacağım."

Çalışkan ayrıca okullar üzerindeki baskıyı azaltmak ve öğretmen sayısını artırmak için de çaba harcayacağını söyledi.

NESİL ÇALIŞKAN KİMDİR?

Ailesi 1970'li yıllarda Kıbrıs'tan İngiltere'ye göçen Nesil Çalışkan, Londra’da doğdu.

Reading Üniversitesi’nde Siyaset ve Uluslararası İlişkiler okudu. London School of Economics and Political Science’ta Siyaset ve İletişim yüksek lisansı yaptı.

Çalışkan, henüz 15 yaşındayken İşçi Partisi üyesi oldu ve partisinin seçim kampanyalarında yer aldı. 

Ulusal Sağlık Hizmetleri’nde (NHS)  toplumlararası ulusal eşitlik ve sağlık eşitsizliği biriminde proje yöneticiliği yaptı.

Çalışkan 2018 yılında 29 yaşındayken, Londra'nın kuzeyinde Türklerin yoğun olarak yaşadığı Enfield'da belediye meclis başkanlığına seçildi.

Nesil Çalışkan bu göreve seçilen ilk kadın ve farklı bir etnik kökenden gelen başkan olmanın yanında, Londra'daki 32 yerel bölge içindeki "en genç başkan" olma sıfatını da kazandı.

Çalışkan, Enfield Konseyi’nin mevcut lideri ve İşçi Partisi aktivisti olarak geniş deneyime sahip.

Enfield Konseyi’nin lideri olarak görev yaparken, antisemitizmle mücadelede ve kamu hizmetlerindeki kesintilere karşı duruş sergileyerek siyasi profilini güçlendirdi.

Çalışkan, CONIFA Dünya Kupası ve Met Polisi ile ilgili olaylarda aktif rol alarak, toplumunun çıkarlarını savunma konusunda kararlı olduğunu gösterdi. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar