Hangi Avrupa ülkelerinde, okullarda cep telefonu kullanımı yasaklandı?

3 Eylül 2024

Güncelleme: 4 Eylül 2024

A
A

Avrupa genelinde bazı ülkeler, okullarda cep telefonu kullanımını engelleme yönelik adımlar atıyor. İşte yasaklanan veya sınırlanan o ülkeler...

ZgotmplZ

Macaristan sınıflarda akıllı telefonları yasakladı.

Hollanda'da ilkokul öğrencilerinin bu haftadan itibaren sınıfa telefon getirmelerine izin verilmiyor.

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de binlerce kişi, Madach Imre Lisesi Müdürü Csaba Meszaros’un görevden alınmasını protesto etti. Meszaros, hükümetin okullarda akıllı telefon yasağını uygulamayı reddettiği için istifa etmek zorunda kaldı.

Macaristan, akıllı telefonları yasaklayan ilk Avrupa ülkesi değil.

Avrupa genelinde giderek daha fazla ülke, okullarda cep telefonu kullanımını sınırlamaya veya yasaklamaya yönelik adımlar atarak, öğrencilerin eğitim sürecine daha fazla odaklanmasını amaçlıyor.

Hollanda: İlkokullarda cep telefonları yasaklandı. Ortaokullarda bu yasak Ocak 2024’te yürürlüğe girdi. Okullar, telefon yasağını nasıl uygulayacaklarına kendileri karar verebiliyor. Ders içeriği için gerekli görüldüğünde veya tıbbi sebeplerle istisnalar tanınabiliyor.

Danimarka: Başbakan Mette Frederiksen, okullarda telefon kullanımının sınırlandırılmasını destekliyor. Bazı okullar, telefonların “telefon kasalarına” konulmasını gerektiriyor. Ancak öğrenciler bu önlemin etkili olacağından emin değil, çünkü bilgisayarların hala kullanılabileceğini belirtiyorlar.

Fransa: Yaklaşık 200 ortaokulda cep telefonları yasaklandı; öğrenciler telefonlarını dolaplarında saklamak zorunda. Öğrenciler teneffüslerde telefonlarına erişebiliyor.

Yunanistan: Başbakan Kiryakos Miçotakis, okullarda telefonların çantada tutulmasını zorunlu kıldı. Bu uygulama, öğrenme sürecini olumsuz etkileyen dikkat dağınıklığını azaltmayı amaçlıyor.

Belçika: Valonya ve Brüksel’deki 373 okulda akıllı telefonlar yasaklandı. Yasak, bir öğretmenin öğrencisini azarlarken çekilen videosunun izinsiz paylaşılması üzerine getirildi.

İtalya: Tüm sınıflarda cep telefonları yasaklandı. Eğitim Bakanı Giuseppe Valditara, bu yasağı geçtiğimiz ay ilan etti.

Hırvatistan: Split, Zagreb, Osijek ve Rijeka gibi şehirlerdeki okullarda cep telefonu kullanımı ders ve teneffüs saatlerinde yasaklandı. Diyabet hastaları gibi tıbbi ihtiyaçları olanlar bu yasaktan muaf tutuluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar