İsrail, Lübnan'a saldırılarına devam ediyor

25 Ağustos 2024

Güncelleme: 26 Ağustos 2024

A
A

İsrail ordusu Lübnan'ın güneyine Hizbullah'a karşı "önleyici" olarak nitelediği yeni saldırılar düzenledi. Netanyahu, bunun "son değil, yeni bir adım" olduğunu söyledi.

ZgotmplZ

İsrail ordusu Lübnan'ın güneyindeki farklı noktalara saldırılar düzenlediğini duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Tehlikeyi bertaraf etmek için son bir saat içerisinde birkaç farklı noktada Hizbullah'a ait füze rampalarını vurduk." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, buna ek olarak İsrail hava kuvvetlerinin Lübnan'ın güneyindeki Hiyam'da "Hizbullah'a ait bir hücreyi" vurduğu bildirildi.

İsrail ordusu, sabah erken saatlerde Lübnan'da Hizbullah'a karşı "önleyici saldırı" başlattığını duyurmuştu.

HİZBULLAH'TAN MİSİLLEME

Hizbullah ise üst düzey komutanı Fuad Şükür'e 30 Temmuz'da Beyrut'ta düzenlenen suikasta karşılık "misilleme saldırısı" başlattığını açıklamıştı.

SALDIRILARDA 3 KİŞİ ÖLDÜ

İsrail ordusunun Lübnan'ın güney bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında 3 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusuna ait insansız hava aracının (İHA), Lübnan'ın güneyinde bir aracı hedef alması sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

İsrail savaş uçaklarının Lübnan'ın güneyine düzenlediği onlarca saldırıda 2 kişinin öldüğü, biri Suriye uyruklu 2 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, İsrail ordusuna ait bir İHA, sabah saatlerinde Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar iline bağlı Ayn Tanta kasabasında düştü.

İSRAİL BASINI: HİZBULLAH'IN GİRİŞİMİ "ÖNLEYİCİ SALDIRIYLA" ENGELLENDİ

Hizbullah Hareketi'nin Beyrut'taki komutanlarından Fuad Şükür'e düzenlenen suikasta misilleme olarak Mossad merkezini vurmayı hedeflediği ancak İsrail’in "önleyici saldırısıyla" bu girişiminin engellendiği iddia edildi.

The Times of Israel gazetesinin haberine göre, Hizbullah'ın Herzliya yakınlarındaki Mossad karargahına saldırı düzenlemeyi hedeflediği öne sürüldü.

Haberde, İsrailli yetkililerin bu sabah Hizbullah’ın Mossad merkezini vurmayı amaçladığına dair değerlendirmelerde bulunduğu belirtildi.

Hizbullah’ın Mossad merkezi dahil bazı bölgeleri vurmayı hedeflediği saldırının İsrail'in "önleyici saldırısı" sayesinde engellendiği iddia edildi.

KATZ: TOPYEKUN SAVAŞ İSTEMİYORUZ

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, bu sabah Lübnan Hizbullahı ile yaşanan gerilim sonrası "topyekun bir savaş" istemediklerini öne sürdü.

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, İsrail ordusunun Hizbullah'ın İsrail'i hedef almayı planladığını iddia ederek, Lübnan'a başlattığı "önleyici saldırı"ya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Katz açıklamasında, "Topyekun bir savaş istemiyoruz ancak vatandaşlarımızı korumak için ne gerekiyorsa yapacağız." ifadelerini kullandı.

Israel Katz, bu sabah itibarıyla pek çok ülkenin dışişleri bakanlarına doğrudan mesaj göndererek, ülkelerinin İran ve Hizbullah'a karşı İsrail'i desteklemeleri talebinde bulundu.

Katz, Hizbullah'ın İsrail'deki hedeflere yönelik geniş çaplı bir füze ve insansız hava aracı saldırısı planlandığını kesin olarak tespit ettiklerini ve İsrail'in "vatandaşlarını ve topraklarını korumak için" önleyici bir saldırı gerçekleştirdiğini öne sürerek temasa geçtiği bakanları bilgilendirdiğini aktardı.

NETANYAHU: HİKAYENİN SONU DEĞİL YENİ BİR ADIM

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan'a düzenledikleri saldırının, "hikayenin sonu değil kuzeydeki durumu değiştirmek için yeni bir adım olduğunu" söyledi.

Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı kompleksinde gerçekleştirilen kabine toplantısının açılışında konuşan Netanyahu, Hizbullah'ın roket ve insansız hava araçlarıyla (İHA) planladığı saldırıyı "boşa çıkardıklarını ancak bunun hikayenin sonu olmadığını" ifade etti.

Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyindeki askeri noktalara fırlatmaya hazırlandığı binlerce kısa menzilli roketin İsrail ordusu tarafından yok edildiğini aktaran Netanyahu, "Hizbullah'ın, ülkenin merkezinde stratejik bir noktaya gönderdiği insansız hava araçlarının tamamının da engellendiğini" dile getirdi.

İran'ın dini lideri Ali Hamaney ve Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'a seslenen Netanyahu, "Beyrut'ta Nasrallah ve Tahran'da Hamaney, bunun, kuzeydeki durumu değiştirmek ve bu bölge sakinlerinin evlerine dönmesi için atılan başka bir adım olduğunu bilmeli. Tekrar ediyorum, bu, hikayenin sonu değil." diye konuştu.

HAMAS, HİZBULLAH'I KUTLADI

Hamas, İsrail'in içlerinde stratejik ve hassas hedeflere düzenlediği nitelikli büyük saldırı dolayısıyla Hizbullah'ı kutladığını ve İsrail'in Lübnan'daki gerilimi tırmandırmasını kınadığını duyurdu.

Yazılı açıklama yapan Hamas, Tel Aviv'in Hizbullah komutanlarından Fuad Şükür'e düzenlediği suikasta misilleme olarak İsrail'in derinliklerinde stratejik ve hassas hedeflere nitelikli bir saldırıyla karşılık vermesinden dolayı Hizbullah'ı tebrik etti.

Hamas, bunun, İsrail'e atılmış güçlü bir tokat olduğunu ve Tel Aviv'e "Filistin ile Lübnan halkına karşı işlediği suç ve terörün karşılıksız kalmayacağı" mesajı verdiğini belirtti.

İSRAİL'DE OLAĞANÜSTÜ HAL

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan'a başlattıkları "önleyici saldırı" ve Hizbullah'ın da komutanlarından Fuad Şükür'ün suikastına misilleme başlatmasının ardından İsrail'de 48 saat olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Gallant'ın "iç cephedeki durum" nedeniyle olağanüstü hal ilan ettiği belirtildi.

Olağanüstü halin 48 saat boyunca geçerli olacağı ifade edildi.

BM'DEN "GERİLİMİ TIRMANDIRICI EYLEMLERDEN KAÇININ" ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü (UNIFIL) ile Birleşmiş Milletler Lübnan Özel Koordinatörlüğü (UNSCOL), İsrail ordusunun Hizbullah'ın ülkesini hedef almayı planladığı iddiasıyla Lübnan'a "önleyici saldırı" başlatmasının ardından tarafları gerilimi tırmandırıcı eylemlerden kaçınmaya çağırdı.

UNIFIL ile UNSCOL'den sabah erken saatlerde İsrail ile Lübnan Hizbullahı arasındaki gerilim sonrası ortak yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Sabahın erken saatlerinden bu yana Mavi Hat boyunca yaşanan endişe verici gelişmeler ışığında UNSCOL ve UNIFIL, herkesi ateşkese ve (gerilimi) daha fazla tırmandıran eylemlerden kaçınmaya çağırmaktadır." ifadesine yer verildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1701 sayılı kararının uygulanması ve çatışmaların durdurulmasının sürdürülebilir çözüm olduğu vurgulanan açıklamada, UNIFIL ve UNSCOL’un gerilimin düşürülmesi için taraflarla temaslarını sürdüreceği bildirildi.

İsrail ordusu, Lübnan'a bu sabah düzenlediği saldırılarda 100 kadar savaş uçağının yer aldığını ve İsrail'in merkezini vuracak şekilde konumlanan füze rampalarından 40'ının imha edildiğini öne sürmüştü.

BMGK'NİN 1701 SAYILI KARARI

BMGK'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve UNIFIL'e ait silah ve askeri araç gerecin bulundurulmasını öngörüyor.

Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasında neredeyse tüm bölgeler, 2000 yılından bu yana Hizbullah'ın güçlü askeri nüfuzu altında bulunuyor.
 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar