Güney Kıbrıs'ta, oy kullanma yaşı 17'ye düşürülüyor

4 Eylül 2024

Güncelleme: 5 Eylül 2024

A
A

Güney Kıbrıs'ta, oy kullanma yaşını 18’den 17’ye düşüren ve gençlerin otomatik olarak seçmen kaydına alınmasını sağlayan yasa tasarıları Bakanlar Kurulu tarafından onayladı. Yunanistan, 2016'da oy kullanma yaşını 17'ye indirmişti.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Rum Bakanlar Kurulu, bugün (çarşamba) onayladığı yasa tasarısıyla oy kullanma yaşını 18'den 17'ye düşürmeye hazırlanıyor.

Ayrıca, vatandaşların yaş sınırına ulaştıklarında otomatik olarak seçmen listesine kaydedilmesini öngören bir düzenleme de onaylandı. Hükümet, bu adımların genç nesilde demokrasi bilincini artırmayı ve oy hakkının daha yaygın kullanılmasını hedeflediğini belirtti.

Bu yasa tasarıları, Mart ayında Temsilciler Meclisi İçişleri Komisyonu'nda ele alınan ve sonrasında aylardır tartışılan konuların bir sonucu olarak ortaya çıktı. Güney Kıbrıs, bu kararıyla 2016'da oy kullanma yaşını 17'ye indiren Yunanistan'ın yasalarına uyum sağlamış olacak.

2016’da Yunanistan'da dönemin Başbakanı Alexis Tsipras, oy kullanma yaşını düşürmenin sadece demokrasiyi güçlendirme taleplerini karşılamakla kalmadığını, aynı zamanda halkın siyasi sistemi reform etme ve gençleştirme talebine de yanıt verdiğini belirtmişti. Bu karar, Avrupa Gençlik Forumu tarafından olumlu karşılanmış, gençlerin siyasete katılımının güçlendirilmesine ve haklarına erişimlerine katkı sağlayacağı vurgulanmıştı.

Ancak o dönemin muhalefet lideri ve şu anki Başbakan Kiriakos Miçotakis, bu hamlenin gençleri aldatmaya yönelik olduğunu savunmuş ve gençlere oy hakkı veriliyorsa, yetişkin sorumluluklarının da verilmesi gerektiğini sorgulamıştı. Miçotakis, genç yaşta oy kullanmanın çoğunlukla diktatörlüklerde görülen bir uygulama olduğunu da eklemişti, ancak iktidarda olduğu süre boyunca bu karar geri alınmadı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar