Holguin Kıbrıs raporunu sundu... Guterres ile görüşecek

11 Temmuz 2024

A
A

BM Genel Sekreteri'nin Kişisel Temsilcisi Holguin, Guterres'e Kıbrıs raporunu sundu. Barış Gücü Misyon Şefi Stewart ise, bugün Kıbrıs konusunda BM Güvenlik Konseyi'ni bilgilendirecek.

ZgotmplZ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in Kıbrıs sorununa ilişkin raporunu dün akşam BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e sunduğu haber verildi.

Rum basınındaki haberde, Holguin’in, Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakerelerin yeniden başlaması ihtimaline ilişkin raporunun Guterres’in elinde olduğu ifade edilerek, Guterres’in Güvenlik Konseyi'yle birlikte BM’nin Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımlarına karar vereceği bilgisi verildi.

STEWART GÜVENLİK KONSEYİ'Nİ BİLGİLENDİRECEK

Bir diğer gazetenin haberinde ise, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Colin Stewart’ın bugün kapalı gerçekleştirilecek bir toplantıda BM Güvenlik Konseyi'ni bilgilendireceği anımsatıldı.

Stewart'ın yapacağı konuşma, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in UNFICYP'nin durumu ve BM'nin adadaki İyi Niyet Eylemleri hakkındaki son yıllık raporlarının yazıldığı döneme denk gelecek.

Bu gelişme, BM Kıbrıs temsilcisi Maria Angela Holguin'in altı aylık görev süresi ve adanın iki tarafı arasında ortak zemin bulma çabaları hakkında yazdığı raporun hemen ardından geldi.

Holguin ve Guterres'in ayrıca bulgularını görüşmek üzere perşembe günü New York'ta bir araya gelmeleri planlanıyor.

Holguin'in ayrıca NATO zirvesine katılmak üzere ABD'de bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la da bir araya gelmesi bekleniyor.

MİÇOTAKİS, GUTERRES İLE GÖRÜŞECEK

Öte yandan, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in yarın BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüşeceği belirtilerek, görüşmenin merkezinde Kıbrıs sorunu ve Holguin’in çalışmasının yanı sıra Yunanistan’ın BM Güvenlik Konseyi'nin daimî olmayan üye pozisyonunu üstlenmesi konusunun da bulunacağı bildirildi.

Miçotakis’in, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak uluslararası örgütün, BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla belirlenen çerçevede kalması gerektiğine vurgu yapacağı kaydedildi.

Miçotakis ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, NATO zirvesi kapsamında dün akşam ​​ikili bir görüşme gerçekleştirdiği hatırlatılarak, görüşmenin ardından Miçotakis, yaptığı açıklamalarda Kıbrıs konusuna da değindiği kaydedildi.

Yunan Kathimerini gazetesine göre Miçotakis, Kıbrıs'ın "daha fazla bölünmüş kalamayacağını" ve adayı yeniden birleştirmeyi amaçlayan görüşmelerin "yeniden başlaması gerektiğini" söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar