Hristodoulidis, Fidan'ın sözlerine ''yumuşak'' cevap verdi

25 Haziran 2024

Güncelleme: 26 Haziran 2024

A
A

Nikos Hristodoulidis, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ''Güney Kıbrıs operasyon merkezi haline dön. Ortadoğu'da devam eden savaşlara taraf olduğunuzda o ateş gelir sizi de bulur'' sözlerini değerlendirdi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah, İsrail'in havalimanlarını ve üslerini askeri tatbikatlar için kullanması halinde Güney Kıbrıs'ı vurma tehdidinde bulundu.

Bu açıklama, Doğu Akdeniz'de zaten yüksek olan gerilimi daha da artırdı.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN'DAN UYARI

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Habertürk'te katıldığı bir programda, Güney Kıbrıs'ın Gazze'ye yönelik operasyonlarda lojistik üs olarak kullanılmasının ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Güney Kıbrıs'ın askeri operasyonlar için kullanılmasının hem Rum kesimi hem de Yunanistan için tehlike oluşturduğunu belirterek, bölgedeki askeri hareketliliğin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Fidan, "Kıbrıs Rum yönetimiyle alakalı Avrupalı ve bölgesel aktörleri baştan beri uyardık. Buranın operasyon merkezi haline dönmüş olması, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Gazze'ye yönelik operasyonlarda belli ülkeler tarafından üs olmasını istihbaratlarda sürekli görüyoruz. Bunu gündeme getirince birden bire lojistik üs ilan ettiler" dedi.

Fidan, "Oranın askeri üs olma özelliğini gizleyen faaliyet haline dönmesi ve Ortadoğu'ya yönelik operasyonlar için kullanıyor olması Rum kesimi ve Yunanistan'a faydası olmaz. Ortadoğu'da devam eden savaşlara taraf olduğunuzda o ateş gelir sizi de bulur. Biz de aynı coğrafyadayız, gelir bizi de bulur. Bölge aktörlerinin şunu görmesi lazım. Orada ciddi askerileşme var. Onun önüne geçilmesi lazım. Buraya yönelik bir şey gelmesin." ifadelerini kullandı.

RUM LİDER HRİSTODOULİDİS'TEN YANIT

Kıbrıs (Rum) Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın açıklamalarıyla kamuoyunda tartışmaya girmeyeceğini belirtti. Hristodoulidis, G. Kıbrıs'ın İsrail'in Gazze'deki savaşı için bir "operasyon merkezi" olduğu iddialarına yanıt olarak, Kıbrıs'ın üstlendiği tek rolün insani olduğunu vurguladı.

Hristodoulidis, "Türk Dışişleri Bakanı'na Kıbrıs'ın bir operasyon merkezi, insani operasyonların merkezi olduğunu söylemek istiyorum. Uluslararası toplum tarafından desteklenen insani yardım gönderiliyor. Sivillerin bölgeden tahliyesine yönelik bir operasyon merkezidir, birçok kez yaptığımız gibi, son dönemde de bunu yapıyoruz" dedi.

Hristodoulidis, "Biz bu işin içinde değiliz. Sözle değil eylemle sorunun değil çözümün parçasıyız" dedi.

Hristodoulidis, tehditlerin yer aldığı bir diyaloğa girmeyeceğini belirterek, "Her şeyi çok ciddiye alıyoruz, hiçbir şeyi küçümsemiyoruz ama Türk Dışişleri Bakanı'nın söylemine hizmet etmeye yönelik kamusal bir tartışmaya girmeyeceğim" şeklinde konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar