Miçotakis, iki toplumun da yeni fırsatı değerlendirmesini istiyor

22 Temmuz 2024

Güncelleme: 23 Temmuz 2024

A
A

Yunan Başbakan Miçotakis "federasyon yerine, bütün vatandaşları Kıbrıslılar ve Avrupalılar olacak bir üniter devlet, tek egemenliği, tek temsiliyeti ve tek vatandaşlığı olan bir Kıbrıs Cumhuriyeti" talebini dile getirdi.

ZgotmplZ
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis (solda), Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis

Rum Başkanlık Sarayı'nda, 20 Temmuz Barış Harekatı'nın 50'nci yıl dönümünü kınamak amacıyla düzenlenen etkinlikte, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Kıbrıs'taki mevcut durumu ve geleceğe yönelik taleplerini ifade etti. Miçotakis, bu etkinliğe katılan ilk Yunanistan Başbakanı olarak tarihe geçti.

MİÇOTAKİS'TEN KIBRISLILARA "FIRSATI DEĞERLENDİRİN" MESAJI

Miçotakis, etkinlikte yaptığı konuşmada, "İki bölgeli iki toplumlu federasyon yerine, yabancı işgal kuvvetlerinin ve modası geçmiş garantilerin olmadığı, bütün vatandaşları Kıbrıslılar ve Avrupalılar olacak bir üniter devlet, tek egemenliği, tek uluslararası temsiliyeti ve tek vatandaşlığı olan bir Kıbrıs Cumhuriyeti" talebini dile getirdi.

Bu mesajı, Yunanistan’a döndükten sonra sosyal medya hesabından da paylaşarak, bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

"TEK EGEMENLİK VE TEK VATANDAŞLIK" TALEPLERİ

Miçotakis, "Dileğimiz ve ümidimiz, iki toplumun sunulan yeni fırsatı değerlendirmesi ve muhtemel anlaşmanın tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve tek uluslararası temsiliyeti tanıyacağı aşılmaz şartıyla çözüm bulunması için masaya oturmasıdır. Bu çabada Kıbrıslı kardeşlerimiz Yunanistan’ın desteğine sahiptir" ifadelerini kullandı.

MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASI VE HOLGUİN’İN ROLÜ

Miçotakis, müzakerelerin yeniden başlaması için BM Genel Sekreterinin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in sunacağı öneriler zemininde ilerlenmesi gerektiğini belirtti. Bu görüşün BM Genel Sekreteri tarafından da paylaşıldığını ifade etti.

YUNANİSTAN VE GÜNEY KIBRIS’IN ORTAK ÇABALARI

Miçotakis, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın, kardeşlik bağları ve AB ile diğer uluslararası mercilerdeki varlıkları aracılığıyla ortak çabalarına devam edeceğini belirterek, "Helenizm, Kıbrıs geri dönene kadar mücadeleden vazgeçmeyecek" dedi.

"İFLAS ETMİŞ HAREKET ÜRETİR DOKTRİNİ" REDDEDİLDİ

Etkinlik sırasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis'in, Miçotakis ile yaptığı görüşmelerde "önümüzdeki günlerde kritik ve cesur kararlar alacağız, tarih yazmaya ve ülkeyi yeniden birleştirmeye hazırız" dediği aktarıldı. Miçotakis, ayrıca, "Hareketsizlik hareket üretir doktrinini" ve "Her yeni yılın aynı ya da öncekinden daha kötü olacak kaderciliğini" reddettiklerini vurguladı.

TARİHİ KATILIM VE SEMBOLİK ANLAM

Rum Başkanlık Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Miçotakis’in 20 Temmuz’da düzenlenen etkinliğe katılmasının "tarihi" ve "sembolik" olduğu, bu hareketin Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasındaki "samimiyeti ve karşılıklı saygıyı" yansıttığı belirtildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar