Rum lider Hristodulidis, görüşmeden memnun

12 Temmuz 2024

Güncelleme: 12 Temmuz 2024

A
A

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in Washington'da Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetridis ile yaptığı görüşmeden Rum lider Nikos Hristodulidis memnun kaldı.

ZgotmplZ

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in Washington'da Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetridis ile yaptığı görüşmeyi ve son gelişmeleri aktaran Rum basını, konunun geniş yankı uyandırdığını belirtti.

Fileleftheros gazetesi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs sorununa yönelik yeni adımlar atmaya hazırlandığını manşetten duyurdu.

Habere göre, Guterres, Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’den hazırladığı raporu aldı ve bu raporu inceleyerek atılacak adımları belirleyeceğini açıkladı.

Guterres’in rapordaki önerileri değerlendirerek, Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk liderlere müzakerelerin yeniden başlaması için ortak zemin oluşturma yönünde adımlar önereceği belirtildi.

HOLGUİN VE YERAPETRİDİS GÖRÜŞMESİ

Maria Angela Holguin, raporunu BM Genel Sekreteri'ne teslim ettikten sonra Washington’da Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetridis ile görüştü. Görüşmede, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yapılan çalışmalar ve rapor üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. Yerapetridis, Kıbrıs sorununun çözümü için Holguin’in çabalarından memnuniyetini dile getirerek, Kıbrıs’ın 50 yıldır bölünmüş olmasının kabul edilemez olduğunu ve adil ve kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

HRİSTODULİDİS’İN MEMNUNİYETİ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşmenin ardından Miçotakis’in kendisini bilgilendirmesi üzerine memnuniyetini ifade etti. Hristodulidis, hem Miçotakis ile yaptığı telefon görüşmesinde hem de Rum Dışişleri Bakanı’nın Yunan mevkidaşıyla yaptığı görüşmenin ardından duyduklarından ötürü memnun olduğunu belirtti.

GUTERRES’İN YENİ GİRİŞİMLERİ

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, Guterres’in Holguin’den aldığı raporu incelediğini ve rapordaki önerileri değerlendirerek, Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk liderlere atılacak adımları önereceğini söyledi. Dujarric’in açıklamaları, Guterres’in raporu inceledikten sonra Kıbrıs sorununun çözümü için yeni adımlar atmaya hazırlandığını gösteriyor.

Guterres, Holguin’in raporunu inceleyerek, müzakerelerin yeniden başlaması için ortak zemin bulma çabalarını sürdürecek. Holguin’in Washington temasları ve Yerapetridis ile görüşmesi, Kıbrıs sorununun çözüm sürecinde önemli adımlar olarak değerlendiriliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar