Esnaf ve Zanaatkarlar Odası'ndan şaşırtan çıkış: Asgari ücreti ödemeyeceğiz!

19 Eylül 2024

A
A

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, asgari ücrete yapılan yüzde 19.19 oranındaki artışın işverenler açısından da ciddi yükler getirdiğini belirterek ''ödemeyeceğiz'' açıklamasını yaptı.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), asgari ücretin arttırılmasının ardından yaşadıkları mali sıkıntılara dikkat çekerek, "asgari ücreti ödemeyeceğiz, ödeyemeyeceğiz" açıklamasında bulundu ve hem toplumdan hem de devletten anlayış ve dayanışma talep etti.

Oda bugüne kadar, işçi ve mekçi haklarını savunan açıklamalar yapıyordu.

KTEZO'nun açıklamasında, asgari ücrete yapılan yüzde 19.19 oranındaki artışın yasalara uygun olduğu ve eşitlik sağlandığı belirtilse de, bu artışların gerçek sorunları çözmediği ve asgari ücretlinin alım gücünü yeterince koruyamadığı vurgulandı. Oda, bu artışların işverenler açısından da ciddi yükler getirdiğini belirtti.

"ARTIŞLAR SORUNU ÇÖZMÜYOR"

KTEZO, asgari ücrette yapılan artışların yalnızca yasal bir zorunluluğun yerine getirilmesi olduğunu, fakat ekonomik gerçeklerle örtüşmediğini belirterek, "Bu artışlar, ne çalışanların alım gücünü koruyor ne de adalet sağlıyor" dedi. İşverenlerin maaş ödemek için gelir ve vergi kaynaklarına ihtiyaç duyduğunu belirten açıklamada, devletin ve ekonominin bu maliyeti nasıl karşılayacağı sorgulandı.

VERGİLER VE YENİ ARTIŞLAR

Açıklamada, devletin vergilerde, primlerde ve cezalarda sürekli yeni artışlar getirdiği ve bunun da iş dünyasını zor durumda bıraktığı ifade edildi. KTEZO, "her şeyin otomatiğe bağlandığını" belirterek, kimsenin bu yükü nasıl taşıyacağını sordu ve ödedikleri vergilerden bir kısmının destek olarak geri dönmesi gerektiğini savundu.

İŞ YERİ AÇILIŞLARINDA DÜŞÜŞ VE GÜNEY KIBRIS TERCİHİ

Geçen yıl ve bu yıl açılan iş yerlerinin sayısında yaşanan düşüşe dikkat çekilen açıklamada, maaş ödemelerinin artık ekonomiye geri dönmediği, birçok vatandaşın daha ucuz ürünler için Güney Kıbrıs'ı tercih ettiğine işaret edildi. Bu durumun, hükümetin ekonomik politikalarının bir sonucu olduğu ifade edildi ve "Her şeyi zamlayarak çözeceğini düşünenlerin mirası" olarak nitelendirildi.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

KTEZO, açıklamasında son olarak hükümete ve topluma "biraz anlayış, biraz dayanışma" çağrısında bulundu. "Ceplerin boşaldığını" belirterek, mevcut durumun sürdürülemez olduğunu ve esnafların ayakta kalabilmesi için acil destek gerektiğini ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar