12 yılda Anıt Mezar bitirilemedi! Ataoğlu, ''çim ekimi için çalışıyoruz'' dedi

5 Eylül 2024

Güncelleme: 5 Eylül 2024

A
A

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın anıt mezarının yapımı, yıllar geçmesine rağmen henüz tamamlanamadı. Bakan Fikri Ataoğlu, ilk etap olan çim ve bitki ekibinin KKTC’nin kuruluş yıl dönümüne yetiştireceklerini açıkladı.

ZgotmplZ

13 Ocak 2012 tarihinde hayatını kaybeden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu Rauf Raif Denktaş için yapılması planlanan Anıt Mezar aradan yıllar geçmesine rağmen bir türlü bitirilemedi.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, ilk etap çalışmalarının kasım ayı ortasında tamamlanacağını ve KKTC’nin kuruluş yıl dönümü törenlerine hazır olacağını belirtti. 

Anıt Mezar’da Cumhuriyet Parkı çevre düzenlemesi ve peyzaj tasarımının sürdüğünü anlatan Ataoğlu, sulama sisteminin kurulduğunu, çim alanların ekim işlerinin yapıldığını ve kaykay alanının hazırlandığını belirtti.

Toprak kalitesi iyi olmayan alana yeni toprak takviyesi yapıldığını dile getiren Ataoğlu, eski ve yeni toprağın analizinin yapıldığını, bitkilerin bu çerçevede dikime hazır hale geldiğini vurguladı.

Anıt mezar çevresine ekilecek olan bitkilerin alana taşınmaya başladığını da ifade eden Ataoğlu, eylül sonu-ekim başı bitkilerin ekiminin yapılacağını söyledi.

İKİNCİ ETAP İÇİN TARİH VERİLMEDİ

Projenin ikinci etabında elektrik sisteminin yenilenmesi, çocuk oyun alanlarının yapılması ve alanın tellenmesinin yer aldığını da vurgulayan Ataoğlu, Anıt Mezar’da bulunan müze alanı için ise fizibilite çalışması başlatacaklarını belirtti.

Ataoğlu 2. etap çalışmaları için tarih vermedi.

12 YILDIR TAMAMLANAMADI

13 Ocak 2012 tarihinde yaşamını yitiren Rauf Raif Denktaş, 17 Ocak'ta, devlet yetkililerinin anıt mezar yapımına karar vermesinin üzerine ailenin de rızası alınarak Türk Mukavemet Teşkilatı Anıtı'nın bulunduğu Cumhuriyet Parkı’na defnedilmişti.

Geçen neredeyse 12 yılda 10 hükümet değişti ancak anıt mezar bütçe yetersizliği, bürokratik güçlükler ve karar mekanizmaları arasındaki uzlaşmazlıklar nedeniyle hala bütünüyle bitirilemedi.

Tartışma konusu olmayı sürdüren anıt mezarın çevre düzenlemesi ve müze kurgusu tamamlanmayı bekliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar