''124 TL'ye tenezzül ettiler, ithal et gelecek diye asgari ücreti düşürdüler''

31 Mayıs 2024

Güncelleme: 31 Mayıs 2024

A
A

İşveren tarafının itirazı sonrası açıklanan asgari ücrete 124 TL indirim yapıldı. İndirimin nedeni ise, ithal etin gelecek olmasından dolayı et fiyatlarında yaşanacak muhtemel düşüş gösterildi. Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu ''insafsızlık'' dedi.

ZgotmplZ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 20 Mayıs Pazartesi günü yaptığı toplantıda asgari ücreti net 29 bin 640 TL, brüt olarak 34 bin 70 TL olarak belirlemişti.

İşveren tarafı 10 günlük itiraz süresinin tamamlanmasına az bir süre kala itiraz hakkını kullandı.

İşveren tarafının itirazını değerlendiren Asgari Ücret Saptama Komisyonu, bugünkü toplantıda yılın ikinci asgari ücretini brüt 33 bin 926, net 29 bin 516 TL olarak açıkladı.

Açıklanan yeni asgari ücret bir önceki karara göre sadece 124 TL daha düşük.

HÜR-İŞ TOPLANTIYI TERK ETTİ

İşçi Tarafı Temsilcisi, Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu, işveren tarafının itirazlarını değerlendirmek üzere toplanan Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nda oy çokluğuyla net asgari ücrette 124 TL’ye denk gelecek düşüş yapılmasının ardından toplantıyı terk ederek, basına açıklamalarda bulundu.

Serdaroğlu, asgari ücretin düşürülmesine tepki göstererek, “Artık diyecek bir şey yok. Halk takdir edecek.” şeklinde konuştu.

''İTHAL ET GELECEĞİ İÇİN DÜŞÜRÜLDÜ''

Düşüşün "ucuz et getirilecek olmasından kaynaklandığını" söyleyen Serdaroğlu, 120 TL için Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nda yapılan pazarlığı eleştirdi ve bunu “insafsızlık” olarak nitelendirdi.

Serdaroğlu, tarihte ilk defa böyle bir olay yaşandığını ileri sürerek, hükümetin asgari ücretliyi ne kadar düşündüğünün görüldüğünü ifade etti ve “asgari ücretlinin cebindeki 120 TL’yi bile almaya tenezzül ediyorlar.” dedi.

“BÖYLE BİR TİYATROYA DAHİL OLMAK İSTEMEDİK”

Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu asgari ücrette yaklaşık 120 TL’lik düşüş için Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun yeniden toplanarak düzenleme yapmasını eleştirerek, hükümet ve işveren taraflarının bu düşüşle piyasanın ucuzlayacağına ve işverenin rahatlayacağına inandığını savundu.

Düşüşün ithal edilecek etin daha ucuz olacağı değerlendirilmesiyle yapıldığını öne süren Serdaroğlu, işçi tarafı olarak “böyle bir tiyatroya dahil olmak istemediklerini”, bu nedenle oylamaya katılmadıklarını kaydetti.

Serdaroğlu, asgari ücretin sadece gıda üzerinden belirlenemeyeceğini; kira, su gibi giderlerin de dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Halkın yaşananları görmesi gerektiğini ifade eden Serdaroğlu, “Bu memleket böyle yönetilemez. Asgari ücretin artmasını istemezseniz hayat pahalılığını önleyeceksiniz, denetimi yapacaksınız.” diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar