135 yıl önce bugün ilk gazetemiz çıktı... Basın Günü'nde kim ne dedi?

11 Temmuz 2024

Güncelleme: 11 Temmuz 2024

A
A

Kıbrıs’ta, ilk kez bir Kıbrıslı Türk tarafından çıkarılan ilk Türkçe sıfatını taşıyan Saded Gazetesi 135 yıl önce 11 Temmuz 1889’da yayımlanmaya başlandı. Basın Günü olarak kutlanan 11 Temmuz nedeniyle mesajlar paylaşıldı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Türkiye'de 24 Temmuz'da kutlanan Basın Günü, KKTC'de 11 Temmuz'da kutlanıyor.

Tarih farklılığının sebebi ise Kıbrıs'ta, ilk Türkçe gazetenin bu tarihte yayımlanması.

Kıbrıs’ta, Kıbrıslı Türk tarafından çıkarılan ilk Türkçe sıfatını taşıyan Saded Gazetesi, Ahmet Emin Efendi tarafından 135 yıl önce 11 Temmuz 1889’da yayımlanmaya başlanmıştı.

Haftalık çıkarılan ve sadece 16 nüsha yayımlanan gazete, 14 Kasım 1889’da yayınına son vermişti.

Bu özel gün dolayısıyla kutlama mesajları paylaşıldı.

ERSİN TATAR

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, demokrasinin, çok sesliğinin ve her türlü düşüncenin gelişimine katkı koyan medyanın, halkı aydınlatırken  tarafsız, doğru habercilik ve basın ahlakı ilkeleri doğrultusunda görev yapmasının önemli olduğunu belirterek, medyaya yönelik her türlü baskı ve müdahalenin kabul edilemez olduğunu söyledi.  Kıbrıs Türk basının gerek İngiliz Sömürge Yönetimi’nde, gerekse mücadele yıllarında tüm tehdit ve baskılara rağmen halkın özgürlük ve varoluş mücadelesinde önemli görevler üstlendiğini, halkı aydınlatarak, yön ve ışık verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, verilen hizmetleri unutmanın mümkün olmadığını kaydetti. 

ÜNAL ÜSTEL

Başbakan Ünal Üstel, Kıbrıs Türk basınının, kuruluşundan bu yana zorlu koşullarda varlığını sürdürdüğünü, halkın her platformda sesi olmaya, özgürlük ve demokrasi mücadelesine katkıda bulunmaya devam ettiğini kaydetti.

Üstel, “Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde, gazetelerimizin ve gazetecilerimizin tarihi önemini unutamayız.” dedi; dönemsel medya sayesinde, yazılar ve yayınlarla, halkın direniş ruhunun ayakta tutulduğunu, moral ve motivasyon sağlandığını, medyanın yok edilmek istenen halkın dünyaya duyurulan sesi olduğunu belirtti.

ZORLU TÖRE

Meclis Başkanı Zorlu Töre, Kıbrıs Türk basınının da özgür ve bağımsız kimliğiyle KKTC’deki demokratik toplumsal yaşamın vazgeçilmezleri arasında olduğunu belirterek, “Basının özgür ve bağımsız olması, demokrasinin de güvencesidir. Çünkü basın, halkın yönetime katıma araçlarından birisi olarak demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla işlemesine yardımcı olmaktadır” dedi.

Ayrıca basının, siyasal iktidarları bilgilendirmek, uyarmak ve denetlemek görevi sayesinde çağdaş demokrasilerde çok önemli bir yere sahip olduğunu da dile getiren Töre, “Kıbrıs Türk basınının demokrasimize, ülkemize, halkımıza ve biz siyasetçilere yapmış olduğu çok önemli katkılar için teşekkür ediyor, Basın Günü’nde en zor koşullarda başarılı biçimde çalışan bütün basın emekçilerine en içten saygılarımızı ve sevgilerimizi sunuyoruz” dedi.

DIŞ BASIN BİRLİĞİ

Dış Basın Birliği, basın mensuplarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi, mesleki imkanların yükseltilmesi temennisinde bulunarak, basının ülke için önemine dikkat çekti. Hayatını kaybeden meslek büyüklerinin saygıyla anıldığı mesajda, halkın haber alma özgürlüğü için büyük fedakarlıklarla görev yapan basın mensuplarının günü kutlandı.

BAROLAR BİRLİĞİ

Kıbrıs Türk Barolar Birliği, basın özgürlüğünün, demokrasinin gelişmesi ve toplumda  yerleşmesi için vazgeçilmez bir öneme sahip olduğu vurgulandı.

Anayasa tarafından korunan en temel insan hakları arasında sayılması yanında, basın özgürlüğünün sansür edilemeyeceğinin de net olarak anayasada belirtildiği ifade edilen mesajda "Son dönemlerde gazetecilerin mesleki faaliyetleri sebebiyle keyfi şekilde tutuklanması ve hapis cezası ile karşı karşıya bırakılması, basın emekçileri başta olmak üzere toplumun geneli açısından demokratik değerlerin yitirilmesi anlamına gelir. Hâlbuki etik kurallar çerçevesinde, hakikati eğip bükmeden ve toplumun bilgilendirilmesi için kamu yararına yayın yapan gazetecilerin güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerekir." ifadeleri yer aldı.

TAHSİN ERTUĞRULOĞLU

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “Kıbrıs Türk Basını’nın İngiliz sömürge yönetiminde başlayan bu zorlu sınavı, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde Kıbrıs Türk halkının farklı mecralarda varlığını, motivasyonunu,  birlikteliğini sağlayan,  toplumun moral ve manevi gücünü olumlu yönde yönlendiren, Kıbrıs Türk halkının sesini dünyaya duyuran ve çok sesliliğin temel unsuru ve demokrasimizin en büyük göstergesi olan en önemli aktörlerden biri olmuştur.” ifadelerine de yer verdi.

FİKRİ ATAOĞLU

Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, ''her düşüncenin seslendirilmesine, toplumun siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda aydınlanmasına imkan sağlayan basın mensuplarının toplumdaki yeri inkar edilemez. Ülkemizin tanıtımı ve kültürel zenginliklerinin duyurulmasında siz değerli basın mensuplarının üstlendiği önemli rolü bir kez daha vurgulamak istiyorum. Sizler, halkımızın doğru ve tarafsız bilgiye ulaşmasında, ülkemizin turizm potansiyelinin tanıtılmasında ve kültürel mirasımızın korunmasında kritik bir görev üstleniyorsunuz.'' dedi.

CUMHURİYETÇİ TÜRK PARTİSİ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), ifade ve basın özgürlüğünün önemine vurgu yaparak, özgür ve demokratik bir ortam yaratılması için tüm toplumla birlikte çalışmaya devam edeceğini kaydetti.

CTP, bir Kıbrıslı Türk tarafından yüz otuz dört yıl önce çıkarılan ilk gazete Saded’in yıldönümü olarak kutlanan Basın Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Mesajda, şu ifadelere yer verildi:

“Basın emekçilerine karşı yapılan anti demokratik uygulamalara karşı, basın ve ifade özgürlüğünün korunması adına verilecek tüm mücadelelere CTP olarak öncü olmaya ve hükümete geldiğimiz andan itibaren özgürlüklerin genişletilmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Toplumsal mücadele yıllarından itibaren imkansızlıklar içinde halkın haber alma hakkı için gece gündüz demeden çalışan basın emekçilerinin bu özel gününü kutlarız. CTP olarak, tüm alanlarda özgür ve demokratik bir ortam yaratabilmek adına toplumla birlikte mücadeleye devam edeceğimizi yinelemek isteriz.”

ERHAN ARIKLI

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, “Araştıran, soruşturan, olgulara dayalı haber yaparak halkı bilgilendiren tüm gazetecilerimize selam olsun” dedi.

Arıklı, ''muhalif olduğu bir grubu veya bir bireyi linç etmek, yalan yanlış bilgilerle onlara karşı halk arasında antipati uyandırmak, yargısız infaz, maddi çıkar ve rant için yapılan gazetecilik ülkemize ve dünyaya büyük zararlar vermiştir, vermeye de devam ediyor. Bu yüzdendir ki mesleğinin hakkını veren, araştıran, soruşturan ve olgulara dayalı haber yaparak halkımıza hizmet eden tüm gazetecilerimize selam olsun. 11 Temmuz Basın Günü kutlu olsun.” ifadelerini kullandı.

GAZETECİLER CEMİYETİ

 Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Reşat Akar, “Okur sayısı azalıyor, medyada kalite düşüyor, doğruluğu teyit edilmemiş Internet haberleriyle toplum yanlış yönlendiriliyor. Fakat hiç kimse bu kötü gidişatı görmüyor” dedi.

Akar mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Ulusal medyanın gelişip, güçlenmesi için devletin, kurum ve kuruluşların ciddi sorumlulukları vardır. Özellikle reklam desteği, kaliteli yayıncılığın sürdürülmesi açısından olmazsa olmazdır. Ne var ki; devletin doğru düzgün bir resmi ilan uygulaması yoktur. Önde gelen kurum ve kuruluşlar ise siyasetin etkisi altındadır. Bunlar ihtiyaca göre değil, menfaat sağlamaya yönelik bir reklam anlayışıyla ulusal medyada büyük bir haksızlık yapıyor, resmen darbe vuruyorlar.”

Ekonomik kriz nedeniyle dağıtım şirketinin gerek yerel, gerekse Türkiye gazetelerini birçok bölgeye ulaştıramadığını savunan Akar “Bir sabah uyandığımızda gazete dağıtımının tamamen durduğuna ilişkin haberle karşılaşacağız. Ancak böylesi bir durumda dahi yetkililerin tepki vermeyeceğini göreceğiz” dedi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar