17 yıldır bekleyen vatandaşlık başvurusuyla ilgili açtığı davayı kazandı

22 Ekim 2024

Güncelleme: 22 Ekim 2024

A
A

Güney Kıbrıs’ta, Mısır doğumlu bir kadının 17 yıldır bekleyen vatandaşlık başvurusuyla ilgili açtığı dava sonuçlandı ve kadın mahkemeyi kazandı.

ZgotmplZ

Güney Kıbrıs’ta, ebeveynlerinden biri Kıbrıslı olan Mısır doğumlu bir kadının 17 yıldır bekleyen vatandaşlık başvurusuyla ilgili açtığı dava sonuçlandı ve kadın mahkemeyi kazandı.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, kadının babası "Kıbrıs Cumhuriyeti" vatandaşı olmasına rağmen, vatandaşlık başvurusu yıllarca incelenmediği için kadın, Güney Kıbrıs yönetimine karşı yasal mücadele başlattı.

Kadın, ilk olarak 12 Aralık 2006 tarihinde Doha'daki "Kıbrıs Cumhuriyeti Büyükelçiliği" aracılığıyla soy bağına dayanarak vatandaşlık başvurusunda bulundu. Başvuru, 6 Mart 2007 tarihinde Güney Kıbrıs Nüfus ve Göç İdaresi’ne iletildi, ancak başvuru sürecinde ilerleme sağlanamadı. İlgili makamlar, başvurunun işleme alınması için kadının babasına ait belgeleri talep etti. Gerekli belgeler 9 Mayıs 2007'de teslim edildi, ancak o tarihten sonra başvuruyla ilgili herhangi bir işlem yapılmadı.

Kadının avukatları, 2011 ve 2015 yıllarında yetkililere bu gecikmeyle ilgili şikayetlerini iletti. Sonunda, kadın 13 Ocak 2022'de Güney Kıbrıs'ta mahkemeye başvurdu. Mahkemede, başvurunun Anayasanın 146’ncı maddesi temelinde değerlendirilmesi talep edildi.

Yargıç Elita Gavriil, kararında, 17 yıllık gecikmenin kabul edilemez olduğunu ve yetkili makamların bu süreci umursamaz bir şekilde yürüttüğünü belirtti. Yargıç, başvurunun sıralamaya göre değerlendirildiği yönündeki argümanın yetersiz olduğunu vurguladı. Mahkeme, ilgili makamların başvuruyu inceleyip sonuçlandırmaları gerektiğine karar verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar