27 sığınmacı ara bölgede mahsur: BMMYK Rum Yönetimi'ne AB mevzuatını hatırlattı

2 Haziran 2024

Güncelleme: 3 Haziran 2024

A
A

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Kıbrıs başkanı Katja Johanna Saha, bugün yaptığı açıklamada, ara bölgede mahsur kalan insan sayısının 27'ye çıktığını söyledi. Saha, Rum Yönetimi'nin tutumunu eleştirerek ulusal ve AB sığınma mevzuatını hatırlattı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK - UNHCR) Kıbrıs bürosu başkanı Katja Johanna Saha bugün yaptığı açıklamada, ara bölgeye 14 göçmenin daha ulaştığını ve burada mahsur kalan insan sayısının 27'ye çıktığını söyledi.

Cuma günü aralarında refakatsiz çocukların da bulunduğu 13 kişinin BM tampon bölgesinde yaşadığı bildirilmişti.

Saha, göçmenlerin Kıbrıs Rum polisine başvurarak sığınma talebinde bulunduklarını ancak reddedildiklerini söyledi.

Katja Johanna Saha, BMMYK'nin şunu hatırlatmak istediğini de sözlerine ekleyerek, "Ulusal mevzuat ve AB sığınma mevzuatında öngörüldüğü üzere, Kıbrıs topraklarındaki sığınmacılar, kayıt yaptırabilecekleri ve başvuru yapabilecekleri ulusal sığınma prosedürlerine ve ayrıca belirlenmiş kabul tesislerine derhal sevk edilmelidir." dedi.

Saha ayrıca, gıda, su, kişisel ve genel hijyen ve giyim malzemelerinin BMMYK aracılığıyla ve işbirliğiyle sağlandığını, ancak sığınmacıların çadırlarda yaşadıklarını ve makul yaşam koşullarına erişimleri olmadan aşırı hava koşullarına maruz kaldıklarını söyledi.

Saha, “Tampon bölgede mahsur kalan sığınmacıların ulusal sığınma prosedürlerine yönlendirilmesinin reddedilmesi, Kıbrıs'ın kuzey kesimine geri dönmeleri halinde, orada bir sığınma sisteminin bulunmaması nedeniyle menşe ülkelerine geri gönderilme zinciri riskini doğurur” dedi.

Saha, geri göndermeme ilkesi ve uluslararası, ulusal ve AB hukuku uyarınca sığınma başvurusu yapma hakkı uyarınca sığınma prosedürlerine ve insana yakışır yaşam koşullarına erişimin her zaman garanti edilmesi gerektiğini de belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar