3'lü görüşmeye "evet" dedi, 4+1 önerdi

1 Ekim 2024

A
A

Meclis açılışı sonrası yaptığı açıklamada, Guterres'in gayrıresmi üçlü görüşme teklifine evet dediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, iki ülkenin anavatanlarının da yer alacağı 4+1 şeklinde görüşme önerisinin değerlendirilmesini umduğunu aktardı.

ZgotmplZ

2024-2025 yasama yılının Cumhuriyet Meclisi’ndeki törensel açılışına katılan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, törenin ardından Meclis'ten ayrılırken gazetecilere açıklama yaptı.

Tatar, “Buradaki bütün çalışmaların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkına hayırlı olmasını, halkın yararına ve faydasına olacak tüm yasaların oy birliğiyle geçmesini temenni ediyorum” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, bağımsız, egemen, kurum ve kuruluşlarıyla belki de dünyada çoğu ülkeye, yönetime, anlayışa örnek olacak düzeyde olduğunu dile getiren Tatar, "Elbette sıkıntılarımız vardır, dünya da ekonomik ve sosyal sıkıntılar yaşıyor… Yanı başımızda, Gazze’de, Filistin’de olanlar, daha da yaygınlaşan bir savaş… Bütün bölgeyi rahatsız eden birtakım ciddi gelişmelerin içindeyiz…” diye konuştu.

Tatar, bu yılın önemli olduğunu, hedefin KKTC'nin 41’inci kuruluş yıl dönümünde Cumhuriyet Meclisi’nin yeni binaya taşınmasını gerçekleştirmek olduğunu, en geç yıl sonuna kadar bunun tamamlanacağını, yeni Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinin de aynı tarihte biteceğini belirtti.

"GUTERRES HERKESİN FAYDASINA OLACAĞINI DİLE GETİRDİ... 'EVET' DEDİM"

Cumhuriyet Meclisi’nde Kıbrıs konusuyla ilgili konuşmaları dinlediğini ancak detaya girmek istemediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, “Yeni süreç mutlak surette Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün teyidiyle başlayabilir.” dedi.

BM Genel Sekreteri (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ve kendisinin katılacağı gayriresmi görüşme hakkında da konuşan Tatar, "BM Genel Sekreteri birtakım gelişmelere bağlı olarak gayriresmi ve ajandanın olmadığı bir ortamda üçlü bir görüşmenin herkesin faydasına olacağını ifade etti. Buna hayır diyemezdim, evet dedim.” açıklamasında bulundu.

4+1 GÖRÜŞME ÖNERİSİ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Anavatan Türkiye ile de istişare ederek Türk ve Rum tarafının yanı sıra iki ülkenin anavatanlarının da yer alacağı 4+1 şeklinde bir görüşme önerisinde bulunduklarını belirterek, “Önerimiz Genel Sekreter tarafından değerlendirilecektir diye düşünüyorum…” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar