4’üncü Kalkınma Planı’nın içeriğinde neler var?

29 Ocak 2025

Güncelleme: 29 Ocak 2025

A
A

Durali Güçlüsoy, KKTC 4’üncü Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın temel amacının kamu maliyesinde istikrarlı ve sürdürülebilir bir yapının oluşturulması olduğunu söyledi.

ZgotmplZ

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Durali Güçlüsoy, “KKTC 4. Beş Yıllık Kalkınma Planı Toplantısı”nın açılışında konuştu. 

4’üncü Kalkınma Planı’nın temel amacının kamu maliyesinde istikrarlı ve sürdürülebilir bir yapının oluşturulması olduğunu vurgulayan Durali Güçlüsoy, halkın temel değerlerini ve beklentilerini esas alarak kapsamlı bir yol haritası hazırladıklarını söyledi.

Planın “İstikrarlı ve Güçlü Büyüme”, “Rekabetçi ve Yüksek Katma Değerli Üretim”, “Yaşanabilir Mekanlar, Sürdürülebilir Çevre”, “Güçlü Toplum, Nitelikli ve Sağlıklı İnsan” ve “Ulusal ve Uluslararası İş Birliği” olmak üzere beş ana eksende belirlendiğini ifade eden Güçlüsoy, plan metninin oluşturulmasında bakanlıkların yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, ekonomik örgütlerin, akademisyenlerin, özel sektör temsilcilerinin katkı koyduğunu belirtti.

5 ANA EKSEN, 14 FARKLI SEKTÖR

Planın, 5 ana eksen ve 14 farklı sektörle ilgili oluşturulduğunu açıklayan Güçlüsoy, Kalkınma Planı’nda ülkedeki her alanda kalkınma önceliklerinin belirlendiğini ve ortak amaçlar için bir yol haritası oluşturulduğunu kaydederek, planın sadece ekonomik kalkınmayla sınırlı tutulmadığını “aynı zamanda sosyal ve kültürel değerlerin de önemsendiği bütüncül” bir plan olduğunu vurguladı.

BEŞ ANA EKSEN

“Bu 5 eksen, sektörel ve tematik politikalarla oluşturulan hedefler altında ele alınmış ve aynı stratejik amaca hizmet edecek şekilde ilişkilendirilmişlerdir.” diyen Güçlüsoy, plan dönemi boyunca kamu mali disiplininin sağlanması, ekonominin doğru ve kaliteli büyümesi, ekonomik ve mali politikaların enflasyon oluşturmayacak şekilde planlanmasının öngörüldüğünü de vurguladı.

Plan döneminde turizm ve yükseköğretim alanlarında da sağlanan gelirlerin artırılmasını öngördüklerini işaret eden Güçlüsoy, ayrıca katma değeri yüksek ihraç ürünlerinin ve ihracatın artırılmasının hedeflendiği ve cari işlemler dengesinde iyileşme sağlanmamasının amaçlandığını belirtti.

KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA SORUMLULUK YÜKLENECEK

Güçlüsoy, planın kamu kurum ve kuruluşlarına önceliklerini belirlemelerinde ve kendi görev alanlarına ilişkin politika ve hedeflerin uygulamalarında sorumluluk da yüklediğini söyleyerek, “Planda öngörülen politika ve hedeflerin etkin bir şekilde uygulanması için orta vadeli programlar, yıllık programlar, sektörel politikalar ve kurumsal politikalar Kalkınma Planı esas alınarak hazırlanacaktır.” şeklinde konuştu.

Planın bütçe hazırlık süreçlerinde kaynak tahsisi açısından orta vadeli programlar için temel çerçeveyi oluşturacağını da dile getiren Güçlüsoy, kamu kurum ve kuruluşların yatırım ve cari harcamalarını, kurumsal ve hukuki düzenlemelerini, Plan’da öngörülen politika ve hedefleri dikkate alınarak hazırlayacaklarını kaydetti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

Bu habere bir yorum yapılmamış.

İlginizi Çekebilir