Abdi İpekçi suikastının kilit ismi Yalçın Özbey yargılanmadan öldü

24 Haziran 2024

A
A

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi 1 Şubat 1979'da İstanbul Mehmet Ali Ağca'nın silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetmişti. Yurtdışına kaçan suikastının kilit ismi Yalçın Özbey bugün hayatını kaybetti.

ZgotmplZ

1 Şubat 1979'da Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi, İstanbul Maçka'da Mehmet Ali Ağca'nın silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetmişti. Bu suikast, Türkiye'yi 12 Eylül 1980 darbesine götüren önemli olaylardan biri olarak kabul edilir. İpekçi'nin öldürülmesi, basın özgürlüğüne yönelik ciddi bir saldırı olarak tarihe geçti.

MEHMET ALİ AĞCA VE YALÇIN ÖZBEY

Suikastın baş faili olarak yakalanan ve idama mahkum edilen Mehmet Ali Ağca, daha sonra 13 Mayıs 1981'de Vatikan'da Papa 2. Jean Paul'e suikast girişiminde bulundu. Papa'yı karnından ve elinden yaralayan Ağca, bu saldırı sonrası İtalyan cezaevinde 19 yıl hapis yattı. Ağca, cezaevindeyken Abdi İpekçi'yi Yalçın Özbey’in katlettiğini itiraf etmişti.

YALÇIN ÖZBEY'İN KAÇIŞI

Yalçın Özbey, İpekçi suikastının ardından yurtdışına kaçtı ve uzun yıllar kaçak olarak yaşadı. Türkiye'ye 2009 yılında dönen Özbey, hiçbir zaman yargılanmadı.

69 yaşındaki Yalçın Özbey, uzun süredir kanser tedavisi görüyordu ve İstanbul'un Arnavutköy ilçesinde hayatını kaybetti.

 Özbey’in cenazesi, bugün Arnavutköy Merkez Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Taşoluk Mezarlığı’na defnedildi. Cenaze törenine Yalçın Özbey’in ailesi, yakınları ve sevenleri katıldı. Törenin ardından Taşoluk Mezarlığı’na getirilen Özbey’in cenazesi toprağa verildi.

Özbey'in ölümü, İpekçi suikastıyla ilgili birçok sorunun hala yanıtlanmamış olduğu bir dönemde gerçekleşti.

Abdi İpekçi suikastı, Türk basın tarihine kara bir leke olarak geçmiş ve Türkiye'de basın özgürlüğüne yönelik tehditlerin en somut örneklerinden biri olarak hatırlanıyor.

Yalçın Özbey'in vefatı, bu olayın yeniden gündeme gelmesine ve geçmişte yaşananların hatırlanmasına neden oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar