Aliyev: Kıbrıslı Türkler bizim kardeşimizdir, KKTC Türk dünyasının bir parçasıdır

6 Haziran 2024

Güncelleme: 8 Haziran 2024

A
A

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatına asil üye olmasını destekliyoruz dedi. Aliyev, ''Çünkü tarihsel açıdan KKTC Türk dünyasının bir parçasıdır. Orada yaşayan Türkler bizim kardeşimizdir." ifadesini kullandı.

ZgotmplZ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü'de düzenlenen Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 13. Genel Kurulu vesilesiyle TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kazakistan Meclisi Başkanı Yerlan Koşanov, Özbekistan Ali Meclisi Senato Başkanı Tanzila Narbayeva, Kırgızistan Meclis Başkanı Nurlanbek Şakiev, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ve Macaristan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Marta Matrai'yi kabul etti.

TÜRK DÜNYASININ GÜÇLENMESİ

Aliyev, Türk devletleriyle ilişkilerin pekiştirilmesinin ve Türk dünyasının güçlenmesinin Azerbaycan'ın dış politika öncelikleri arasında olduğunu belirtti. Türk dünyasını büyük bir aile olarak tanımlayan Aliyev, ulaşım yolları, enerji kaynakları, insan sermayesi ve olumlu demografik durum gibi faktörlerin büyük bir güç potansiyeli oluşturduğunu vurguladı. Bu potansiyeli küresel ölçekte büyük bir güce dönüştürmenin görevleri olduğunu belirtti ve bu hedefe ulaşacaklarına olan inancını dile getirdi.

GÜÇ MERKEZİ OLMA POTANSİYELİ

Aliyev, Türk dünyasının güçlenmesi ve birleşmesinin, Türk Devletleri Teşkilatını küresel ölçekte büyük bir güç merkezi haline getireceğini söyledi. Mevcut güç merkezlerinin krizde olduğunu, buna karşın Türk dünyasının potansiyelinin her geçen gün büyüdüğünü ifade etti. Bu birliğin temelinde ortak etnik ve kültürel köklerin yattığını belirten Aliyev, bu birliğin diğer tüm birliklerden daha güçlü olduğunu söyledi.

BARIŞ VE İŞ BİRLİĞİ

Aliyev, Türk dünyasının güçlenmesi için toplumun her kesiminin aynı hedef doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Türk Devletleri Teşkilatı'nın sorunların istişare yoluyla çözülmesini sağlayacak bir platform olacağını belirtti. Birliğin kimseye karşı olmadığını, tehdit kaynağı olmadığını ve olmayacağını ifade etti.

ERMENİSTAN'LA BARIŞ SÜRECİ

Ermenistan'ın anayasasında Azerbaycan'a karşı toprak iddialarının bulunduğunu ve Türkiye'ye karşı da benzer iddiaların olduğunu belirten Aliyev, Ermenistan'ın mevcut anayasasını değiştirmemesi durumunda Azerbaycan ile barış anlaşmasının imzalanmasının mümkün olmadığını söyledi.

KKTC'NİN DESTEKLENMESİ

Aliyev, "Azerbaycan olarak KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatına asil üye olmasını destekliyoruz. Bu çok doğaldır. Çünkü tarihsel açıdan KKTC Türk dünyasının bir parçasıdır. Orada yaşayan Türkler bizim kardeşimizdir." ifadesini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar