Almanya'dan KŞK'ya 6 milyon TL bağış
30 Ekim 2024
Almanya hükümeti, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne 160 bin euro (6 milyon TL) bağışladı.
Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK), Almanya hükümetinden 160 bin euro (6 milyon TL) destek aldığını bildirdi.
KŞK’dan verilen bilgiye göre, bu rakamla, Almanya hükümetinin 2006 yılından bugüne KŞK’ya sağladığı mali yardım toplamı 960 bin euroya yükseldi.
Bu bağışların, komitenin, kayıp şahısların kalıntılarının tespit edilmesi ve ailelerine iade edilmesi amacına katkıda bulunduğu vurgulanan açıklamada, uzun yıllardır aileleri etkileyen belirsizliğin sona erdirilmesinin hedeflendiği kaydedildi.
KŞK’nın, 1981 yılında Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderler tarafından, Birleşmiş Milletler himayesinde gerçekleştirilen bir anlaşma ile kurulduğu ifade edilen açıklamada, şunlar belirtildi:
“Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Kıbrıs’taki Kayıp Şahıslar Komitesi Projesi, 2006 yılında aktif olarak işlev kazanmış ve kayıp şahısların gömülü oldukları yerden çıkarılması, kimliklendirilmesi ve ailelerine iade edilmesine yönelik misyonlar üstlenmektedir.
Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum kayıplardan, şu ana kadar toplam 1,051 kişi kimliklendirilmiş ve usulüne uygun bir cenaze töreni düzenlenerek ailelerine teslim edilmiştir. Kayıp Şahıslar Komitesi, iki toplumlu yürütülen bu projeyi sürdürebilmek için bağışçı desteklerine ihtiyaç duymaktadır.”
KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ VE KAZILAR
Birleşmiş Milletler’in (BM) himayesinde Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları arasındaki anlaşmaya göre Nisan 1981 yılında kuruldu. Komitede Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve BM üyesi olacak şekilde üç üye görev yapıyor ve kararlar oybirliği ile alınıyor. Üyeler her iki toplumun Cumhurbaşkanları tarafından atanıyor ve doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı çalışıyor. Komitenin mevcut üyeleri; Kıbrıslı Türk üye Hakkı Müftüzade, Kıbrıslı Rum üye Leonidas Pantelides ve BM üyesi Pierre Gentile’den oluşuyor.
Ayrıca, KŞK ada genelinde kazı yapan ve KŞK Antropoloji Laboratuvarı’nda kalıntılar üzerinde antropolojik ve genetik analizler yapan 60'tan fazla Kıbrıslı arkeolog, antropolog ve genetikçilerden oluşan iki toplumlu adli ekibi istihdam ediyor.
Üzerinde mutabık kalınan 2002 (492 Kıbrıslı Türk ve 1510 Kıbrıslı Rum) kayıp şahıs bulunuyor.
KŞK’nin amacı, 1963’den 1964’e toplumlararası çatışmalar sırasında ve 1974 olayları sırasında kaybolan 2002 kişiyi bulmak, tanımlamak, kimliklendirmek ve ailelerine iade etmek.
2008 yılı itibarıyla başlayan kazı çalışmalarını günümüzde Kuzey’de eş zamanlı toplam 7 kazı ekibi sürdürüyor.
Kazı listesinde hazırda kazılmayı bekleyen 83 konumla birlikte halen analizleri ve çalışmaları devam eden yaklaşık 100 konum bulunuyor.
Kayıp Şahıslar Komitesi verilerine göre, 30 Eylül 2024 itibarıyla kayıp 2002 kişiden 1685'ine ulaşıldı. Kalıntılarına ulaşılan kişilerden 1051'i kimliklendirildi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar