Anadolu Mahallesi ve Gazimağusa Limanı suya kavuşacak

4 Eylül 2024

A
A

Gazimağusa'da su sıkıntısı yaşanan Anadolu Mahallesi ve limana Türkiye'den gelen suyun verilmesi için hazırlanan projenin imzaları atıldı.

ZgotmplZ

Yaz aylarında su sıkıntısı çeken Gazimağusa’daki Anadolu Mahallesi ile şebeke bulunmadığı için su ihtiyacı tankerlerle karşılanan Gazimağusa Limanı’nın su sorunu, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Gazimağusa Belediyesi iş birliğinde çözülüyor.

“Anadolu Mahallesi Yeni Su Şebekesi Güzergahı ve Gazimağusa Limanı Su Temin Projesi İş Birliği Protokolü” Gazimağusa Belediyesi’nde Başbakan Ünal Üstel’in huzurunda Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ile Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay arasında imzalandı.

Proje ile hali hazırda bir kuyudan beslenen Anadolu Mahallesi’ne yeni bir su şebekesi yapılarak Türkiye’den gelen su verilecek.

Şebekesi bulunmadığı için ihtiyacı taşıma suyla karşılanan Gazimağusa Limanı’na da şebeke hattı çekilerek, askeri ve sivil gemilerin su ihtiyacı karşılanarak, olası yangın tehdidine karşı da acil su alınabilecek vanalar yerleştirilecek.

Anadolu Mahallesi için bin 700, Gazimağusa Limanı için de 2 bin 100 metre hat çekilecek. Malzemesinin hükümet, kontrol ve işçiliğinin belediye tarafından karşılanacağı projenin yılbaşına kadar bitmesi hedefleniyor.

Başbakan Ünal Üstel imza töreni öncesi yaptığı konuşmada ,uzun zamandır beklenen ancak yapılmayan projenin hükümet-belediye iş birliğiyle hayata geçirileceğini söyleyerek, ”Su hayattır, kıymetini çok iyi bilmemiz lazım” dedi.

Türkiye’den getirilen suyun bir takım sıkıntılardan dolayı bazı bölgelere verilemediğini söyleyen Üstel, "Gazimağusa Limanı’nda 30 seneye yakın bir süredir tankerle su taşınıyor, su takviye ediliyor.” şeklinde konuştu.

Üstel, proje kapsamında malzemeyi temin edeceklerini, belediyenin kontrolünde ve işçiliğinde süratli bir şekilde limanın suya kavuşmasını sağlayacaklarını söyleyerek, her iki projenin de en geç yılbaşına kadar bitmesini planladıklarını vurguladı.

Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, protokolle Gazimağusa Limanı’nın su dağıtım şebekesine dahil edilerek, daha sağlıklı ve daha verimli hizmet ağı oluşturulacağını ve uzun yıllardır su sorunu yaşayan Anadolu Mahallesi’ne de bir çok eve su verilmesinin sağlanacağını ifade etti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Anadolu Mahallesi’nin coğrafi konum itibarıyla yüksekte bir mahalle olması nedeniyle özellikle yaz aylarında  su sıkıntısı yaşandığını söyleyerek, sıkıntının giderilmesi için Anadolu Mahallesi’ne bin 700 metre uzunlukta yeni bir hat çekileceğini ve kuyu devre dışı bırakılarak daha kaliteli su sağlanacağını kaydetti.

Gazimağusa Limanı’nda projeyle birlikte belediyenin buraya yeni bir su şebekesi döşeyerek, askeri, ticari ve kamu kurumlarının su almasının sağlanacağını belirten Çavuş, rıhtıma yaklaşan gemilere su temin edilebileceğini, bunun için de 2 bin 100 metre boru hattı döşeneceğini söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar