Ankara'dan Kırgızistan'a KKTC mesajı

6 Temmuz 2024

A
A

Ankara, gözlemci üyelik elde ettikten sonra geçtiğimiz yıl Astana'daki zirveye davet edilmeyen KKTC'nin bu yıl Bişkek'e davet edilmesi için beklentisini dile getirdi.

ZgotmplZ

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı bir sonraki zirvede de görmek istediğini bu konuya destek verilmesini istedi.

Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi'nde konuşma yapan Yılmaz, Kıbrıs meselesinin adil, kalıcı, sürdürülebilir ve adadaki gerçekleri esas alan bir çözüme ulaşmasına yönelik çabaları sürdüreceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"2022'deki Semerkant Zirvesi'nde KKTC'ye gözlemci statüsü verilmesi kararı, Kıbrıs Türklerine, Türk dünyasının dayanışma ruhunu göstermekle kalmamış, aynı zamanda KKTC'nin uluslararası sahada görünürlüğünü artırmasına da imkan sağlamıştır. Bugün Şuşa'da KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar'ı aramızda görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Sayın İlham Aliyev'e de göstermiş olduğu hassasiyet için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sayın Tatar'ın bir sonraki Bişkek Zirvesi'ne de katılmasını arzu ediyoruz. Bu konuda sizlerin desteğinizi bekliyoruz."

KKTC VE TDT

KKTC, 10-11 Kasım 2022 tarihlerinde Özbekistan'ın Semerkant kentinde düzenlenen TDT Devlet Başkanları Konseyi 9’uncu Zirvesi'nde gözlemci üye statüsü elde etmişti.

KKTC, Kazakistan’ın başkenti Astana’da 3 Kasım 2023'te yapılan TDT Devlet Başkanları Konseyi 10’uncu Zirvesi'ne davet edilmemişti.

TDT Devlet Başkanları Konseyi 11'inci Zirve Toplantısı, 23 - 25 Ekim 2024 tarihlerinde Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te gerçekleştirilecek.

Türk Devletleri Teşkilatı, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan'ı kapsıyor. Macaristan ve Türkmenistan da gözlemci statüsüne sahip.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar