AP seçimlerine yoğun katılım: Oy kullanmak isteyen Kıbrıslı Türklerin sayısı 103 bini geçti

31 Mayıs 2024

Güncelleme: 1 Haziran 2024

A
A

AP seçimlerinde oy kullanmak için 103 bin 269 Kıbrıslı Türk kayıt yaptırdı. 2019 seçimlerinde bu sayı 80 binin üzerindeydi. Seçimlerde 3 Kıbrıslı Türk ayrı partilerden aday. Kıbrıslı Türklere Lefkoşa, Larnaka ve Mağusa'da 32 sandık kurulacak.

ZgotmplZ
Niyazi Kızılyürek (solda), Hulusi Kilim (ortada) ve Oz Karahan (sağda)

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Kuzeyde yaşayan toplam 103 bin 269 Kıbrıslı Türk, 9 Haziran'da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanmak için kaydoldu.

Ayrıca Güney'de yaşayan 834 Kıbrıslı Türk de oy vermek için kayıt yaptırdı.

2019 seçimlerinde ise 80 binden fazla Kıbrıslı Türk oy kullanmak için kaydolmuştu. Fakat Rum Yönetimi, seçmen adreslerinin Güney'de olmamasını bahane göstererek geçişlerde engel çıkarmıştı. Engellemelere rağmen 5 bin 604 Kıbrıslı Türk oy kullanabilmişti. AP seçimlerine katılım oranı ise yüzde 42.8'de kalmıştı.

KIBRISLI TÜRKLERE 3 İLÇEDE SANDIK KURULACAK

Kıbrıslı Türklere, Avrupa Parlamentosu seçimleri için Lefkoşa, Larnaka ve Mağusa ilçelerinde toplam 32 sandık açılacak.

Oy verme yerleri sabah 07.00'den 18.00'e kadar açık olacak ve 12.00-13.00 arasında bir saat ara verilecek.

3 TÜRK ADAY YARIŞIYOR

Güney Kıbrıs’ın 2004 yılında AB’ye girmesinden bu yana ilk kez üç Kıbrıslı Türk, üç farklı Rum siyasi parti şemsiyesi altında aday oldu.

Akel'den Niyazi Kızılyürek, Yeşiller Partisi'nden Öz Karahan ve Volt'tan Hulusi Kilim.

Volt'un Genel Sekreteri de olan Hulusi Kilim, 1974 yılının ardından Kıbrıs Cumhuriyeti’nde kurulan bir partinin yönteminde rol üstelenen ilk Kıbrıslı Türk oldu.

AP seçimleri, “Kıbrıs Cumhuriyeti"nde Kıbrıslı Türkler ile Rumların, ortak aday listesinde yer almasına izin veren tek seçim.

2019'DA İLK KEZ BİR TÜRK SEÇİLDİ

Güney Kıbrıs'ta 2019 yılında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ilk kez Rum kesiminden bir Kıbrıslı Türk temsiliyet hakkı kazandı. AKEL partisinin Türk adayı Prof. Niyazi Kızılyürek, Avrupa Parlamentosundaki 6 sandalyeden birinin sahibi olmuştu.

Seçimlerde, dönemin Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in partisi DİSİ birinci, AKEL ise ikinci oldu.

Adanın yeniden birleşmesini savunan Kızılyürek'i aday gösteren komünist parti AKEL, Kıbrıslı Türklere yakınlığıyla ve adadaki sorunun çözümü için toplumların bir arada yaşadığı federal bir yapıyı savunan tek parti olmasıyla biliniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar