Arıklı, Güney'deki Başkanlık sistemini başarılı buldu

1 Eylül 2024

A
A

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Başkanlık sisteminin Güney Kıbrıs'ta başarıyla uygulandığını belirterek, Parlamenter sistemi tercih etmekle ''yanlış'' yapıldığını savundu.

ZgotmplZ

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, KKTC’deki siyasi istikrarsızlığı eleştirdi.

Derviş Eroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı döneminden bu yana 20 hükümet kurulduğunu belirten Arıklı, mevcut siyasi sistemin istikrarsızlığa neden olduğunu ifade etti.

Arıklı, KKTC'nin kuruluşunda yapılan sistem tercihinin yanlış olduğunu belirterek, ''Güney Kıbrıs'ta başarı ile uygulanan 1960 Cumhuriyetinden kalan Başkanlık sistemi yerine Parlamenter sistemi tercih ettik ve bu tercihle demokratik hayata başladık" dedi. 1974’te kurulan Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi’nden bugüne kadar 50 yılda 51 hükümetin kurulduğunu hatırlatan Arıklı, mevcut hükümetin 28 ayla en uzun ömürlü hükümet olduğunu vurguladı.

Arıklı, ''biraz istikrarı yakaladığımız için şimdiye kadar yapılamayan birçok icraata imza atabilmişiz'' dedi.

“İSTİKRAR YOK, HÜKÜMETLERİN ÖMRÜ BİR YILDAN AZ”

2010’dan bu yana kurulan hükümetlerin içinde en uzun süre görev yapanın mevcut hükümet olduğuna dikkat çeken Arıklı, bunun bir miktar istikrar sağladığını ve bu sayede pek çok icraatın gerçekleştirilebildiğini söyledi. Ancak, 50 yılda 51 hükümet kurulmasının, ortalama hükümet ömrünün bir yıldan az olduğunu ortaya koyduğunu belirten Arıklı, istikrarsızlığın KKTC’nin en büyük sorunlarından biri olduğunun altını çizdi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ ÖNERİSİ

Arıklı, mevcut sistemin KKTC’yi istikrarsızlığa sürüklediğini ifade ederek, Başkanlık sisteminin tercih edilmesi gerektiğini savundu. Güney Kıbrıs’ta başarıyla uygulanan 1960 Cumhuriyeti’nden türeyen Başkanlık sisteminin KKTC için daha uygun olacağını belirten Bakan Arıklı, mevcut sistemin sürdürülemez olduğunu ve ciddi bir reforma ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Son olarak, Arıklı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hükümetlerin ortalama ömrünün bir yıldan kısa olmasının KKTC’nin siyasi istikrarını olumsuz etkilediğini ve bu durumun ülkenin gelişimini sekteye uğrattığını vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar