Arıklı'dan trafik mesajları: Her kazada devleti suçlamak en kolayı

26 Haziran 2024

Güncelleme: 26 Haziran 2024

A
A

Arıklı, yollarda sürücülere düşen sorumluluklar olduğunu da vurgulayarak, yaşanan her kazanın ardından devletin hedef tahtasına oturtulmasına tepki gösterdi, trafikle ilgili düzenlemeleri bir paket halinde uygulamaya sokmaya çalıştıklarını belirtti. 

ZgotmplZ Samet Karakoç

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, cezaları çok ağırlaştırarak trafikte ölümleri büyük bir oranda önlemeyi hedeflediklerini, trafikle ilgili düzenlemeleri bir paket halinde uygulamaya sokmaya çalıştıklarını belirtti. 

Arıklı, sürücülere düşen sorumluluklar olduğunu da vurgulayarak, yaşanan her kazanın ardından devletin hedef tahtasına oturtulmasına tepki gösterdi. 

MYK Haber’in “Kıbrıs’ta Adalet Arayışı” dosyası kapsamında görüşlerine başvurduğu Erhan Arıklı, şunları kaydetti:

"KIBRIS'TA ADALET ARAYIŞI" DOSYASINDAKİ TÜM BÖLÜMLERİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
“HERKES YAPTIĞI HATANIN BEDELİNİ AĞIR BİR ŞEKİLDE ÖDEMELİ”

"3-5 kişiyi trafikte magandalık yaparak öldüren, katleden kişilerin en fazla görebilecekleri ceza 7 yıldı. İyi hali vesaire gibi indirimlerle bu 3-4 yılda çıkabiliyordu. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı ve herkes yaptığı hatanın bedelini ağır bir şekilde ödemeli. Ancak bunu yaparsanız cezalar caydırıcı olur ve insanlar suç işlerken veya suça meyil ederken 3-5 defa düşünmek zorunda kalırlar. Biz de trafik cezalarını çok ağırlaştırarak, bu konuyu büyük bir oranda önlemeyi hedefliyoruz.

Şimdiye kadar trafikte cezalar çok az olduğu için, çok hafif olduğu için ve caydırıcı olmadığı için trafik magandaları ciddi bir şekilde bundan cesaret alarak bu suçu rahatlıkla işleyebilmekteydiler. Bu cezalarla biz bunun önüne geçebileceğimizi düşünüyorum."

“DEVLETİ SUÇLAMAK EN KOLAYI”

"Yolların iyi durumda olmadığını hepimiz biliyoruz, ama siz, yollar iyi değilse, yollar karanlıksa ona göre dikkatli sürmek zorundasınız. Yolların kötü olduğunu bildiğiniz halde, karanlık olduğunu bildiğiniz halde dikkatsiz sürmeye devam ediyorsanız, suçu devlete yükleyemezsiniz. Şimdi bizim insanımız maalesef işin kolayını bulmuş. Her olayda olduğu gibi, herhangi bir trafik kazasında da direkt suçluyu devlet olarak ilan ettiler. Bu işin kolayı. Girne’deki trafik kazasında, adam önündeki araçları sollayıp da, kaldırımda kendi haline giden üç tane çocuğumuza çarpması magandalıktır. Ben her şoförün yanına bir tane polis koyamam ki, ama orda bile denetim, denetim, denetim… Ne denetimi arkadaş? Trafiğin en yoğun en kalabalık olduğu yerde adam önündekini sollamak için gaza basıyor, dikkatsiz bir şekilde, hakimiyeti kaybediyor ve üç tane çocuğumuza çarpıyor. Bunun suçlusu kim? Birilerine göre hâlâ devlet. ‘Ne yapmamız lazım?’ sorusunun cevabı yok.

Sürekli hedef tahtasına devleti oturtursanız, trafik magandalarına şunu dersiniz; Ey maganda sen istediğin gibi suç işle, istediğin şekilde trafik kurallarını ihlal et, istediğin kadar kişi öldür, nasılsa suçlu burada hazır, suçlu devlet, senin hiçbir suçun yok… Anlayış bu, sürekli devleti suçlayacaksın…"

“EĞİTİMSİZ DEĞİLİZ, BİLGİYİ KULLANMADA SIKINTI ÇEKİYORUZ”

"Ben insanlarımızın trafik konusunda eğitimsiz olduğunu düşünmüyorum, sadece aldıkları o bilgiyi kullanmakta sıkıntıları var, psikolojik sıkıntıları var, kompleksleri var ve tatmin duyguları had safhada. Bu sebepten dolayı bütün bu trafikle ilgili çalışmaları bir paket halinde uygulamaya sokmaya çalışıyoruz." 

Not: Röportaj mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar