Atık suyla sulanan arazide yetiştirilen tohumlukların ilk hasadı yapıldı

26 Haziran 2024

A
A

Yüksek verimli tohumluk tahıl üretimiyle ilgili projede ilk hasat, Devlet Üretme Çiftlikleri Dairesi Ercan Çiftliği'nde başladı. Hasat etkinliğinde, tohumluk üretilen arazinin atık su ile sulandığına vurgu yapıldı.

ZgotmplZ

“Tohumluk Tahıl ve İkinci Ürün Olarak Mısır Silajı Üretim Projesi” kapsamında toplam bin 199 dönüm araziye ekilen; Beşparmak arpa, Ceyhan ve Cendere buğday ve yerli Vigo türlerinin ilk etap hasadına, Başbakan Ünal Üstel ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş'un katılımıyla bugün başlandı.

Devlet Üretme Çiftlikleri Dairesi Ercan Çiftliği'ndeki etkinlikle, yüksek verimli, ülke iklimine uygun, sağlıklı ve uygun maliyetli tohumluğun üretilmesi amaçlanıyor.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlik, konuşmalarla devam etti. Etkinliğe, Başbakan Üstel, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuş, Değirmenlik-Akıncılar Belediye Başkanı Ali Karavezirler, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam, Türkiye Cumhuriyeti (TC) Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği (KEİ) Ofisi Koordinatörü Erol Öz, üretici birlik temsilcileri ve diğer yetkililer katıldı.

ÜSTEL: ATIK SULARI HER BÖLGEDE DEĞERLENDİRMELİYİZ

Başbakan Ünal Üstel etkinlikte yaptığı konuşmada, proje kapsamında daha önce ekimi yapılan ürünlerin hasadının yapılacağını ifade etti.

"Bir ilki gerçekleştirdik" diyen Üstel, 2011 yılında Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi kapsamında ön protokolün imzalandığını hatırlatarak, iki - üç sene içerisinde de suyun Mesarya Ovası’yla da buluşacağını kaydetti.

Başbakan Üstel, her geçen gün kuraklığın ve sıcaklığın arttığına dikkat çekerek, “Suyun kıymetini bilmeli, atık suları her bölgede değerlendirmeliyiz.” dedi.

ÇAVUŞ: ATIK SU İLE BİN 200 DÖNÜM ARAZİ SULANDI

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ise konuşmasında, 9 Ocak’ta ekimi yapılan ürünlerin hasadının gerçekleştirileceğini ifade ederek, ilk kez atık suyu 16 kilometre taşıyarak, sulanabilir hale getirdiklerini belirtti. Çavuş, “Belki de ülkemizde en büyük tek parça sulanabilir araziyi bugün hayata geçirdik.” diye konuştu.

“Bugün atık suyu ilk kez değerlendirerek, bin 230 dönüm arazide üretim yaptık. Biz ödevimizi iyi yapıyoruz” diyen Çavuş, 550 dönümü sabit sulama sistemi, 700 dönümü hareketli sulama sistemi olmak üzere toplamda bin 200 dönüm araziyi suladıklarını dile getirdi.

Atık su projeleriyle birlikte ülkedeki su imkanlarını en iyi şekilde değerlendireceklerini ifade eden Çavuş, hasadın yapılmasının ardından yazlık ürün olan hayvan üreticilerinin girdi maliyetlerinin düşürülmesini hedefledikleri silajlık ürünlerin yetiştirilmesini sağlayacaklarını kaydetti.

NİZAM: İKİ-ÜÇ KAT DAHA FAZLA VERİM VERECEK

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam ise, 1200 dönümlük arazinin 500’ünün yumuşak ekmeklik buğday olduğunu ve bunun ülkede un yapılabilecek bir çeşit olduğunu söyledi.

Geriye kalan 500 dönümün ise yemlik ve kalitesi yüksek arpan olduğunu kaydeden Nizam, projenin, kurak bir coğrafyada tohum ve kaba yemi ülkeye kazandırmak amacıyla yapıldığını belirterek, “Etrafındaki rekoltesi düşük ürünlere nazaran bizim ürünlerimiz iki-üç katı daha fazla verim verecek” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar