Atina, yangınlarla boğuşuyor... Binlerce kişi tahliye ediliyor

12 Ağustos 2024

Güncelleme: 12 Ağustos 2024

A
A

Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarında cumartesi gününden itibaren onlarca yangın çıktı. Yedi yangının hala sürdüğü ve birçok kasabanın tahliye edildiği bildirildi.

ZgotmplZ

Yunanistan’ın başkenti Atina yakınlarındaki bazı köy ve kasabalarda yaşayan binlerce kişiye orman yangınları nedeniyle tahliye emri verildi. Yetkililer alevlerin yer yer 25 metreyi bulduğunu söylerken, başkentin bazı kısımları dumanla kaplandı.

Cumartesi gününden bu yana sıcak hava koşulları ve güçlü rüzgarların da etkisiyle onlarca yangın çıktı.

Yunanistan İtfaiye Teşkilatı Sözcüsü Vasilyos Vathrakoyannis basına yaptığı açıklamada, pazar günü öğle saatlerine kadar itfaiyecilerin son 24 saatte çıkan 40 yangından 33'üne hızla müdahale ettiğini söyledi. Ancak, yedi yangının sürdüğünü kaydetti.

Acil durum hizmetleri tarihi kasaba Maraton da dahil olmak üzere birçok kasabaya tahliye emri verdi.

Başbakan Kiryakos Miçotakis, tatilini yarıda keserek krizle başa çıkmak için pazar akşamı Atina'ya döndü.

Cumartesi günü, İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias, ülkenin yarısının yüksek sıcaklıklar, rüzgarlar ve kuraklık nedeniyle yüksek yangın riski altında olduğu uyarısında bulunmuştu.

Yunanistan bu yıl, kayıtların tutulmaya başlandığı 1960’tan beri en sıcak Haziran ve Temmuz ayını yaşadı.

Yetkililer, Pazar öğleden sonra başlayan yeni bir orman yangını nedeniyle Atina'nın 40 kilometre doğusunda bulunan tarihi Maraton kasabasının sakinlerine Nea Makri sahil kasabasına doğru tahliye emri verdi.

Atina'nın kuzeydoğusunda bulunan Varnava bölgesindeki yangın, dağınık evlerin bulunduğu ormanlık bir bölgeye yayıldı.

Duman nedeniyle başkent bir süre kırmızıya büründü. Yangın dün gece de devam etti. Yüzlerce kişi yakınlardaki en az sekiz köyden kaçarken, bazı kişiler alevlerden evlerini kurtarmaya çalıştı.

Varnava bölgesinde Pazar öğle saatlerinde başlayan yangın dün Kıbrıs saati ile 21.00 itibarıyla 100 kilometrekarelik alanı küle çevirdi.

Atina'daki hastaneler ve sağlık merkezleri Pazar akşamı teyakkuz durumuna geçirildi.

İtfaiye sözcüsü Vathrakoyannis, 110 araç, 29 uçak ve helikopterlerle desteklenen 400'den fazla itfaiyeciden oluşan bir gücün, "birçok durumda 25 metreden daha yüksek" olan alevlerle mücadele ettiğini açıklayarak, polisin, çoğunluğu yaşlı ve uyarıları dikkate almayan 200'den fazla kişiyi tahliye ettiğini kaydetti.

Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarında bulunan Varnava bölgesinde çıkan yangın nedeniyle evlerinden tahliye edilenlere geçici konaklama sağlayacak özel bir platform kurulduğu bildirildi.

Meteoroloji uzmanları ve hükümet yetkilileri, Perşembe gününe kadar hava koşulları nedeniyle vatandaşları artan orman yangınları konusunda uyarırken, İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias da ülkenin yarısının "kırmızı alarm" altında olacağını belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar