Besim: Sağlık Bakanlığı tütün ürünlerini denetlemiyor

4 Haziran 2024

A
A

CTP Milletvekili Filiz Besim, bazı ülkelerin tütün ürünleri kullanımını engellemeye yönelik çalışmalarına dikkat çekerek Sağlık Bakanlığı'nın çağrı yaptı. Elektronik sigaraya Ekonomi Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın izin vermesini de eleştirdi.

ZgotmplZ

CTP Lefkoşa Milletvekili Filiz Besim Meclis Genel Kurulu'nda  “Tütün ve Tütün Ürünlerinin Denetimi Sağlık Bakanlığının Görevi Değil mi?” konulu konuşma yaptı.

Besim, Sağlık Bakanı’nı Meclis’te olmadığı gerekçesiyle eleştirdi.

31 Mayıs’ın Dünya Tütünsüz Günü olduğunu hatırlatan Besim, DSÖ verilerine göre her yıl dünyada 8 buçuk milyon insanın tütün ürünleri kullanımı nedeniyle öldüğünü belirtti.

Bazı ülkelerin tütün ve tütün ürünleri kullanımını engellemeye yönelik çok katı kurallar getirdiğini belirterek bu kurallardan örnekler veren Besim, Sağlık Bakanlığı'nın görevinin sağlığı olumsuz etkileyecek ürünlerin kullanımını kısıtlamak ve bunları denetlemek olduğunu vurguladı.

Ülkede Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunma ve Denetim Yasası çerçevesinde denetim yapılmadığını kaydeden Besim, artan nargile kullanımına da işaret ederek, zararlarından bahsetti.

Kuzey Kıbrıs’ta tütün ve tütün ürünleri kullanımının arttığını söyleyen Besim, yetişkinlerde yüzde 30’un üzerinde tütün kullanımı olduğunu anlattı. 18-24 yaş arasında bu oranının yüzde 40’ın üzerinde olduğunu aktaran Besim, kullanıcıların 3’te ikisinin bu alışkanlığından vazgeçmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti ve tüm hastanelerde tütün kullanmayı bırakma polikliniklerinin devreye sokulmasını istedi.

Elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünü kullanımının da risklerine değinen ve bu ürünlerin kullanımının ortaokul seviyesine düştüğünü belirten Besim, Ekonomi Bakanlığı’nı bu ürünlere izin verdiği, Sağlık Bakanlığı’nı da bunların zararlarını bilmesine rağmen onay verdiği için eleştirdi.

Elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerini “yeni nesil tehlike” olarak niteleyen Besim, Sağlık Bakanlığı’nı konuyla ilgili göreve çağırdı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar