Bir AB ülkesi daha Filistin devletini tanımaya hazırlanıyor

30 Mayıs 2024

A
A

Slovenya hükümeti, İspanya, Norveç ve İrlanda'nın Filistin'i devlet olarak tanımasının ardından harekete geçti. Filistin devletinin tanınması önergesini kabul eden hükümet, onay için parlamentoya gönderdi.

ZgotmplZ

Slovenya hükümeti, Filistin devletinin tanınması yönünde bir önergeyi kabul ederek, onay için parlamentoya gönderdi. Başbakan Robert Golob, tanıma önerisini parlamentoya sunduklarını ve bu kararın bir barış mesajı olduğunu belirtti. Golob, Filistin devletinin tanınmasının kimseye, özellikle de İsrail'e karşı bir hamle olmadığını, barışa ulaşmanın yolunun iki devletli çözümden geçtiğini vurguladı.

Slovenya'nın bu kararı, İspanya, Norveç ve İrlanda'nın Filistin devletini tanımasından iki gün sonra geldi ve başkent Ljubljana'daki hükümet binasına Filistin bayrağı asıldı.

Kararın yürürlüğe girmesi için parlamentonun onayı gerekiyor ve Golob'un iktidardaki liberal koalisyonu, 90 üyeli mecliste rahat bir çoğunluğa sahip olduğundan oylamanın formalite olması bekleniyor.

Slovenya, bu adımıyla 27 ülkeli Avrupa Birliği'nin Filistin devletini resmen tanıyan 10. üyesi olacak. Bu süreç ilk olarak Mayıs ayında başlatılmış ancak Gazze'deki İsrail-Hamas savaşı nedeniyle ertelenmişti.

Filistin devletini tanıma hamlesi, Avrupa Birliği ile İsrail arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olmuş durumda.

İspanya ve İrlanda, İsrail'e karşı AB'nin önlem alması için baskı yapıyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail'in hava ve kara saldırılarında 36 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.

144 ÜLKE TANIYOR

İspanya ve İrlanda, 27 üyeli Avrupa Birliği'nde Filistin devletini tanıyan en büyük ve siyasi açıdan en etkili ülkeler oldu.

Üç Avrupa ülkesinden ilk açıklama bir hafta önce Norveç'ten gelmişti. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, iki devletli çözümün İsrail'in de çıkarına olduğunu belirterek tanıma kararının bunu mümkün kılabileceğini belirtmişti.

Norveç'in Filistin'in yanı sıra İsrail ile yakın ilişkileri bulunuyor. Avrupa Birliği üyesi olmayan Norveç uzun yıllardır bağımsız Filistin devleti fikrini destekliyor.

Oslo, Dublin ve Madrid yönetimleri, İsrail'in uluslararası kamuoyunun itirazlarına rağmen Refah'a başlattığı kara operasyonu sonrası Filistin'i tanıyacaklarını ilan etmişlerdi.

Gazze savaşından önce ABD ve birçok Avrupalı devlet, Filistin'i tanımak için İsrail'le bir barış anlaşmasını şart koşuyordu.

Halihazırda Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 193 ülkeden 144'ü Filistin devletini tanıyor.

İsveç, 2014 yılında Filistin'i devlet olarak tanıyan ilk AB üyesi olmuştu. İsveç'in ardından Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti Macaristan, Polonya ve Romanya da Filistin'i devlet olarak tanımıştı.

Kısa sürede AB içinden yeni devletlerin benzer yönde adım atması bekleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar