"Bize göre başkanlık seçimi bitmiştir" diyen Arıklı, Meclis'ten ayrıldı

18 Ekim 2024

Güncelleme: 18 Ekim 2024

A
A

Hükümet ortağı YDP'nin lideri Arıklı, muhalefetin "geçersiz oy" itirazının sonuç getirmeyeceğini savunarak, "Bize göre Başkanlık seçimi bitmiştir." dedi, Atalay ile birlikte Meclis'ten ayrıldığını açıkladı.

ZgotmplZ MYK

Haber Merkezi

Üçlü hükümet ortağı Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Güzelyurt Milletvekili Ziya Öztürkler'in Meclis Başkanlığı seçimlerini kazandığını, bu sonucun kendileri için nihai olduğunu bildirdi.

Kişisel sosyal medya hesabından "Son Durum" başlığıyla bir açıklama yapan Arıklı, "Bugün 15 tur sonunda Meclis Başkanımızı seçmiş bulunuyoruz. Muhalefet her ne kadar 'Evet' hanesine yazılan 3 oyun 'Geçersiz' olduğunu iddia etse ve tutanağa şerh düşmüş olsa da, bu durum Meclis İç Tüzüğü'ne ve Anayasa'ya aykırı bir durum değildir." dedi.

Erhan Arıklı, "İrade beyanı, 'Evet' kutusuna mühür vurmak sureti ile ortaya konulmuştur. Bu oyları kullananların iradesi 'Red' olsaydı, önceden olduğu gibi o kutuya mühür vurulur veya çift mühür vurmak sureti ile yakılırdı." düşüncesini paylaştı.

Muhalefetin bu konuyu mahkemeye götürmesinin düşünülebileceğini ancak kendi hukukçularına göre bunun mümkün olmadığını savunarak, "Meclis içi seçimler, Anayasanın 95/4'üncü fıkrası gereği yargı konusu yapılamaz." dedi ve şöyle ekledi:

"İlgili madde, Meclis kararlarının 'Milletvekilliğinin sona erdirilmesi', 'Yasama dokunulmazlığının kaldırılması' ve 'Olağanüstü durum ve Sıkıyönetim' kararlarının dışında kalan Meclis kararları, ki 'Meclis içi seçim sonuçları' (95/1 e) mahkemeye götürülemez ve Anayasa Mahkemesi'nde dava açılamaz."

"Dolayısı ile bize göre Başkanlık seçimi bitmiştir." diye açıklamasını sürdüren Erhan Arıklı, "Muhalefetten gelen bilgiye göre, onlar durum açıklığa kavuşuncaya kadar Başkan Yardımcılığına aday göstermeyeceklermiş. Saygı duyuyoruz. Biz YDP olarak , bundan sonraki Divan seçimlerine katılmayacağımızı daha önce açıklamıştık. Bu karar doğrultusunda Milletvekilimiz Talip Atalay ile Meclisten ayrıldık. Yeni Meclis Başkanımız Ziya Öztürkler hayırlı olsun." dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar