Çevre sorununa yeşil bayraklı okul yanıtı!

4 Haziran 2024

Güncelleme: 4 Haziran 2024

A
A

Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, “Çevrede en basit sorunu dahi çözemez durumdayız” sözleriyle çöp sorununa dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise cevap olarak, okullara yeşil bayrak verildiğini söyledi.

ZgotmplZ

Gazimağusa Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, Meclis Genel Kurulu'nda “Çevre Krizi ve İklim Değişikliği” konulu konuşmasında, Hükümet yetkililerinin Baybars, doğal kaynakların korunması, yeşil enerji kaynaklarının kullanımı konularına hiçbir şey yapılmadığını savundu.

“Çevrede en basit sorunu dahi çözemez durumdayız” diyerek, çöp sorununa işaret eden Baybars, Güngör çöplüğünde hala vahşi atık depolama sisteminin olduğunu, çöplüğün 3 aylık ihalelerle sürdürülebilir olmasının mümkün olmadığını söyledi.

Hayvansal atıkların Haspolat’a götürülmesinin de büyük sıkıntı olduğunu ifade eden Baybars, İskele’de kanalizasyon olmamasının yarattığı tehditlerden de bahsetti ve hükümetin bu konuda bir adım atma niyeti olup olmadığını sordu.

Çevre konusunda devletin denetleme kabiliyetini göstermediğini de ifade eden Baybars, Ülkesel Fizik Planı çerçevesinde planlar yapılmasının önemine vurgu yaptı.

ÇAVUŞOĞLU: OKULLARA YEŞİL BAYRAK VERİYORUZ

Yanıt vermek üzere söz alan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Baybars’ın tespitlerinin doğru olduğunu ve sorunların gecikmeden çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Çevre konusunda farkındalığın ülkede yeterli olmadığını belirten Çavuşoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı olarak bilincin eğitimle olabileceği düşüncesiyle okullarda çaba sarf ettiklerini anlattı. Çavuşoğlu, çevresini temiz tutan, yeşillendirme yapan okulların hak ettiği yeşil bayrağı geçen yıl 29 okulun aldığını, bu yıl ise 30 okulun alacağını aktararak, birkaç yıl içinde tüm okulları yeşil bayrak seviyesine getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Güngör çöplüğünün kapasitesinin yetersiz olacağını ve yakma sisteminin kullanılması gerektiğini başından beri savunduğunu belirten Çavuşoğlu, AB yetkililerinin yakma sistemini kabul etmediğini aktardı.

Yerinden söz alan Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers, Güngör çöplüğü kapasitesinin iyi yönetilmediği ve her atığın atıldığı için yetersiz kaldığını söyledi.

Çavuşoğlu ise, Güngör’e birçok belediyenin çöpünün taşınmamasına rağmen günlük bin ton civarında çöp geldiğini söyledi.

Hayvansal atıkların bertarafı ile ilgili de Haspolat’ta bir yer olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, dondurucu konteynerlerin ise Veteriner Dairesi’nde olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, “Bununla ilgili teknik teçhizat bu ülkeye gelmiştir.” dedi.

Çavuşoğlu, “Geleceğe daha güzel bir çevre bırakmak için hepimizin çalışması gerekiyor.” diyerek, bazı altyapısal ya da yasal eksikliklerin mazeret gösterilmesinin doğru olmadığını vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar