Çin ve AB'den, elektrikli araçlar konusunu tekrar görüşme kararı

24 Haziran 2024

Güncelleme: 25 Haziran 2024

A
A

Çin ve Avrupa Birliği, Avrupa pazarındaki Çin yapımı elektrikli araçları hedef alacak gümrük vergileri konusunun yeniden görüşülmesi konusunda anlaştı.

ZgotmplZ

Elektrikli araçlarla ilgili gümrük vergileri konusunda Avrupa Birliği (AB) ve Çin, istişarelerde bulunmayı kabul etti.

AB Komisyon Üyesi Valdis Dombrovskis ve Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao'nun gerçekleştirdiği telefon görüşmesi sonrasında bu karar duyuruldu.

AB ve Çin arasında elektrikli araçlar konusundaki gümrük vergileri üzerine yapılan görüşmeler, iki taraf arasındaki ticaret gerilimlerini azaltma potansiyeline sahip önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

ALMANYA'NIN ROLÜ ETKİLİ OLDU

Almanya Şansölye Yardımcısı ve Ekonomik İşler ve İklim Eylemi Bakanı Robert Habeck, Çin'e yaptığı üç günlük diplomatik ziyaret sırasında bu gelişmeyi "şok edici ama olumlu" olarak nitelendirdi. Habeck, müzakerelerin başlamasının önemli bir adım olduğunu ancak somut bir müzakere takvimine henüz girilemediğini belirtti. Almanya'nın otomobil üretim endüstrisinin büyük ölçüde Çin pazarına bağımlı olması nedeniyle, Almanya'nın Çin'e karşı korumacı politikalar uygulama konusunda daha isteksiz olduğu görülüyor.

AB'NİN ÇİN'E GÜMRÜK VERGİLERİ UYGULAMASI

Brüksel, Çin yapımı elektrikli araçlara toplam mal değerinin yüzde 48'ine ulaşabilecek gümrük vergileri uygulama kararı almıştı. Bu karar, Avrupa Komisyonu tarafından başlatılan bir soruşturmanın sonucunda açıklandı. Soruşturma, Avrupalı üreticilerin, Çin sübvansiyonları nedeniyle zarar görüp görmediğini tespit etmeyi amaçlıyordu. Çin ise endüstrisinin doğal bir şekilde geliştiğini savunarak bu iddiaları reddetti.

Çin, Avrupa Komisyonu'nun soruşturmasının ardından ithal AB mallarına bir dizi gümrük vergisi uygulamakla tehdit etti. Çin, ayrıca AB'nin anti-damping soruşturması sırasında uygunsuzluklar gözlemlendiğini belirtti ve AB'nin bu tür korumacı önlemlerine karşı güçlü bir memnuniyetsizlik duyduğunu ifade etti.

ABD DAHA SERT TUTUM SERGİLEDİ

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz ay Çin'in elektrikli araç ithalatına yüzde 100 gümrük vergisi uygulama kararı almıştı. Avrupa'nın önerileri ise daha ılımlıydı, ancak Çin yine de Avrupa'yı planladığı vergileri iki katına çıkarmaya çağırıyor ve Dünya Ticaret Örgütü'ne dava açmakla tehdit ediyor.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Johanna Bernsel, Çin mallarına yönelik gümrük vergileriyle ilgili olarak bu hafta Brüksel'de teknik görüşmeler yapılacağını doğruladı. Bernsel, soruşturmanın müzakere edilmiş herhangi bir sonucunun ithal ürünlerin zarar verici sübvansiyonunu ele almada etkili olması gerektiğini vurguladı.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar