Çınarlı Şehitleri'ni anma töreninde konuşan Tatar, ''bugünleri onlara borçluyuz'' dedi

2 Haziran 2024

Güncelleme: 2 Haziran 2024

A
A

Çınarlı Şehitleri, düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasında şehitlerin unutulmayacağını vurguladı ve Kıbrıs Türk halkının bugünlere şehitler sayesinde geldiğini ifade etti.

ZgotmplZ

 Çınarlı Şehitler Anıtı ve Atatürk Büstü alanında yer alan törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ile askeri ve sivil erkan katıldı.

Protokol sırasına göre çelenklerin anıta konulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti.

Hıfsiye Poyraz, "Çınarlı Şehitleri" adlı şiiri okudu. Çınarlıyı Sevenler Derneği Başkanı Emete Bektaş ise kısa bir konuşma yaparak, Çınarlı köyünün sekiz şehit verdiğini hatırlattı ve Şehitliğin köye kazandırılmasına katkı koyanlara teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da törende bir konuşma yaptı. Tören, din görevlisinin şehitler için dua okumasıyla sona erdi.

CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR: BUGÜNLERİ ONLARA BORÇLUYUZ

Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasında şehitlerin unutulmayacağını vurguladı ve Kıbrıs Türk halkının bugünlere şehitler sayesinde geldiğini ifade etti. Tatar, “Şehitlerimizi ne unutur ne de unuttururuz, bugünleri onlara borçluyuz” dedi.

Tatar, Kıbrıs Türk halkına hala ambargo ve izolasyonlar uygulandığını ve dayatma bir çözüm sunulduğunu belirtti. Türkiye’nin garantörlüğünü sona erdirecek ve Türk askerini adadan çektirecek bir oyunla karşı karşıya olduklarını söyledi. Tatar, “Ana vatan Türkiye’nin desteğiyle KKTC ilelebet yaşatılacaktır, bir anlaşma olacaksa da KKTC’nin bu anlaşmanın bir parçası olması gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının 1974 öncesine dönmemesi için Türkiye’nin desteğinin önemine dikkat çekti. Olası bir müzakerede iki devletlilik ile egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün kabul edilmesi gerektiğini yineledi.

Tatar, Kıbrıs Türk Barış Harekatı’nın 50’nci yılının yaklaştığını hatırlatarak, 20 Temmuz’un Kıbrıs Türk halkı için çok önemli olduğunu belirtti ve KKTC’nin tüm dünyada kabul görmüş bir gerçek olduğunu ifade etti. Tanınma noktasında bazı sıkıntılar olsa da tüm dünyanın Kıbrıs’ta iki ayrı devlet, iki halk ve iki ayrı demokrasi olduğunu bildiğini ve KKTC gerçeğinin inkar edilemez bir realite olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de Çınarlı Şehitleriyle ilgili bir mesaj yayınladı. Töre, Kıbrıs Türkü'nün Mutlu Barış Harekatı'na kadar çektiği acıları, yerinden edilmeyi ve verilen şehitleri hatırlattı.

Çınarlı’da 1956 - 1974 yılları arasında şahadete ermiş sekiz şehidi saygı ve minnetle andıklarını ifade eden Töre, KKTC devletinin varlığını şehitlere ve gazilere borçlu olduklarını belirtti. Verilen mücadelelerin unutulmaması gerektiğini dile getiren Töre, KKTC’nin her alanda gelişmesi ve kalkınması için var güçleriyle çalışacaklarını vurguladı. Töre, geçmişe ve milli değerlere sahip çıkarak Anavatan Türkiye ile birlikte geleceğe yürüyeceklerini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar