Çin'den elektrikli araçlara ilave vergi kararına tepki

13 Haziran 2024

Güncelleme: 14 Haziran 2024

A
A

Çin Avrupa Birliği'nin Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik ek gümrük vergisi kararını "korumacılık" olarak nitelendirerek tepki gösterdi.

ZgotmplZ

Avrupa Komisyonu'nun Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik sübvansiyon soruşturmasının ön sonuçlarının açıklanmasının ardından getirdiği ek gümrük vergisi kararının yankıları devam ediyor.

ÇİN'İN TEPKİSİ

Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü He Yadong, AB'nin bu kararının sadece Çin'in elektrikli araç endüstrisinin meşru hak ve menfaatlerine zarar vermekle kalmayacağını, aynı zamanda Çin ve Avrupa arasında yeni enerji araçlarındaki iş birliğini bozacağını ifade etti. Yadong, bu durumun küresel otomotiv endüstrisini ve tedarik zincirlerini de olumsuz etkileyeceğini belirtti.

AB'NİN GÜMRÜK VERGİSİ KARARI

AB, Çin yapımı elektrikli araçlara yüzde 38'e varan oranlarda ek gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı. Bu karar, Avrupa Komisyonu'nun Çin menşeli araçların düşük fiyatlarla satıldığı ve AB sanayisine zarar verdiği tespitinin ardından alındı. Vergiler, BYD için yüzde 17.4, Geely için yüzde 20 ve SAIC Motor Corp Ltd için yüzde 38.1 oranlarında olacak. Tesla ve BMW gibi soruşturmada iş birliği yapan Çin merkezli diğer üreticiler yüzde 21'lik vergiye tabi olurken, iş birliği yapmayanlar yüzde 38.1'lik vergiyle karşı karşıya kalacak.

ÇİN'İN OLASI HAMLELERİ

Çinli yetkililer, konuyu Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) sunma hakkını saklı tuttuklarını ve Çinli işletmelerin haklarını korumak için gerekli tüm tedbirleri alacaklarını belirtti.

ABD'NİN BENZER ADIMLARI

ABD Başkanı Joe Biden da Çin'in elektrikli araçlarına, gelişmiş bataryalarına, güneş pillerine, çelik, alüminyum ve tıbbi ekipmanlarına yeni gümrük vergileri getirdi. Biden, Çin'in sübvansiyon politikalarının küresel ticarette haksız avantaj sağladığını savundu.

TİCARET SAVAŞI RİSKİ

Analistler, bu kararların ciddi bir ticaret savaşı riskini beraberinde getirdiğini ve hem Avrupa hem de Çin'deki ihracatçılar ile tüketiciler için olumsuz sonuçlar doğuracağını belirtiyor. Çin'deki Avrupa Ticaret Odası Başkanı Jens Eskelund, bu durumu "ağır çekim trafik kazası" olarak nitelendirerek, hala bir çıkış yolu bulmanın mümkün olduğunu, ancak konunun giderek aciliyet kazandığını ifade etti.

ÇİN'İN DİĞER ADIMLARI

Çin, Ocak ayında Fransız konyağı da dahil olmak üzere Avrupa konyak ihracatına yönelik bir anti-damping soruşturması başlatmıştı. AB ise Çinli rüzgar ve güneş enerjisi şirketlerine verilen sübvansiyonları araştırıyor ve Çin'in tıbbi cihaz pazarına erişiminin haksız bir şekilde kısıtlandığına dair şüpheleri inceliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar