Cumhurbaşkanı Tatar bugün gidiyor, yetki Özdenefe'de

14 Ekim 2024

Güncelleme: 14 Ekim 2024

A
A

Cumhurbaşkanı Tatar bugün New York’a gidiyor. Tatar'a vekalet edecek olan Zorlu Töre'nin yerine CTP'li Özdenefe Meclis'i yönetecek. Meclis Başkanlığı seçimleriyle ilgili Başsavcılık'tan gelecek olumsuz sonuç, benzer bir krizi tetikleyebilir.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York’a gitmek üzere bu sabah KKTC’den ayrılacak.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin ev sahipliğinde, Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulides ile 15 Ekim Salı akşamı gayriresmi bir akşam yemeğinde bir araya gelecekler.

Bu gayriresmi yemeğin belirli bir gündemi olmayacak, ve liderler sosyal ortamda karşılıklı görüş alışverişinde bulunacak.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Tatar, New York’a hareketinden önce, saat 09.10’da Ercan Havalimanı’nda basın açıklaması yapacak.

Tatar’ın yokluğunda, Meclis Başkanı Zorlu Töre Cumhurbaşkanlığı'na vekalet edecek. Töre bu nedenle Meclis oturumlarını yönetemeyecek. Bu durumda Meclis Başkan Yardımcısı olan CTP'li Fazilet Özdenefe’nin oturumları yönetmesi gerekiyor.

Geçen hafta Meclis Başkanlığı seçimlerinde 23 kabul, 25 ret, 1 çekimser oyla çıkan sonuç hukuki tartışmalara yol açmıştı. Hükümet tarafı Töre'nin yeniden Başkan seçildiğini savunurken, muhalefet tarafı ise seçilmediğini savunuyor.

Başsavcılık’tan beklenen görüşe göre seçimlerin tekrar edilmesi gerekebilir.

Töre, son yaptığı açıklamada, Başsavcılık'tan gelecek görüşe saygı duyacağını, seçimlerin tekrar yapılması halinde Meclis oturumunu kapatmadığını ve kaldığı yerden devam edilebileceğini açıklamıştı.

Ancak; geçtiğimiz hafta CTP, Töre’nin yokluğunda Özdenefe'nin oturumları yönetmesini reddetmiş ve bu nedenle 4 gün boyunca Başkanlık seçimleri yapılamamıştı. CTP, bu süreçte erken seçim şartını da gündeme getirmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar