Demokrasiye vurgu yapan Tatar, eleştirilere tepki gösterdi!

11 Haziran 2024

Güncelleme: 11 Haziran 2024

A
A

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi’nde Kıbrıs sorunuyla ilgili kapalı oturumda yaptığı konuşmanın eleştirilmesine tepki gösterdi. Tatar, doğru olmayan haberlerin demokrasi geleneğine aykırı olduğunu belirtti.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Tatar, dün Cumhuriyet Meclisi’nde kapalı oturumda Kıbrıs konusundaki son durumu 5 saati aşkın bir süreyle milletvekillerine anlattı.

Tatar, bazı milletvekillerinin sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımların ve doğru olmayan haberlerin demokrasi geleneğine ve hoşgörü anlayışına aykırı olduğunu belirtti.

Tatar, Kıbrıs Türk tarafının iki devletli bir çözüm öncesinde egemen eşitlik ve uluslararası statüsünün teyit edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu taleplerin politik literatüre uygun olduğunu savundu.

GEÇMİŞ TECRÜBELER

Tatar, geçmiş Cumhurbaşkanlarının tecrübelerinden bahsederek, Kıbrıs Türk tarafının federasyon görüşmelerinde uzlaşma sağlanamamasının nedenlerini açıkladı. Rum tarafının uzlaşmaz tutumunu eleştirdi.

TATAR ŞU ÖRNEKLERİ VERDİ

Sayın Mehmet Ali Talat döneminde Rumlarla yeniden masaya oturuldu ancak Rumlar uzlaşılan konuları açıklamaktan bile kaçındı.

Sayın Derviş Eroğlu, 11 Şubat 2014’te sırf BM’nin de istediği şekilde son oyun, yani Kıbrıs konusundaki son görüşmeler yapılsın çözüm olacaksa olsun olmayacaksa artık Türk tarafına yapılan haksızlıklara son verilsin diye Nikos Anastaaidsis’le ortak bir açıklamaya imza attı. Ancak Rum lider 7 Ekim 2014 tarihinde görüşme masasından kaçtı ve dünya bunu görmedi.

Sayın Mustafa Akıncı 2017 yılı Temmuz ayına kadar Rum lideri Anastasiadis ile defalarca görüştü. Sayın Akıncı vermemesi gereken tavizler verdi, yapmaması gereken açılımlar yaptı ama sonuç değişmedi.

Dönemin Rum lideri Anastaiadis ile bugünkü Rum Yönetimi Başkanı Hristodulidis açıkça Türk tarafının yönetime etkin katılımına karşı olduklarını ortaya koydular.

ANNAN PLANI VE SONRASI

 Annan Planı’nın Kıbrıs Türk tarafından kabul edilmesine rağmen Rumlar tarafından reddedildiğini hatırlatan Tatar, bu süreçte verilen sözlerin tutulmadığını ve Kıbrıs Türk halkının haklarının gasp edildiğini ifade etti.

MÜZAKERELER VE BM GENEL SEKRETERİ

 2017'deki müzakerelerde de Rum tarafının uzlaşmaz olduğunu belirten Tatar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Cenevre’de düzenlediği gayrı resmi toplantılara katıldıklarını ancak ortak zemin bulunamadığını anlattı.

STATÜ EŞİTSİZLİĞİ

Kıbrıs sorununun çözümsüz kalmasının en büyük nedeni olarak iki taraf arasındaki statü eşitsizliğini gösteren Tatar, Rumların Kıbrıs Türk halkını azınlık olarak gördüğünü belirtti.

YENİ VİZYON VE 3D YAKLAŞIMI

Tatar, statükonun devamına hizmet eden yaklaşımlara karşı çıkarak yeni bir vizyon ortaya koyduklarını söyledi. Bu vizyonun temel unsurları olarak doğrudan ticaret, doğrudan uçuş ve doğrudan temas (3D) önerilerini sunduğunu belirtti.

BM TEMSİLCİSİ İLE İSTİŞARELER

BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Maris Angela Holguin ile yapılan istişarelerin yapıcı şekilde devam ettiğini ve temel insan haklarının korunması gerektiğini vurguladı.

Kişisel Temsilci ile yapılan görüşmelerde ortak zemin bulunamadığını ifade eden Tatar, kalan görev süresi boyunca yapıcı şekilde çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar