Denizcilik ve Kabotaj Bayramı törenlerle kutlanacak

27 Haziran 2024

A
A

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, 1 Temmuz'da Gazimağusa ve Girne'de törenle kutlanacak.

ZgotmplZ

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 98'inci yıl dönümü 1 Temmuz Pazartesi günü Gazimağusa ve Girne’de düzenlenecek törenlerle kutlanacak.

GAZİMAĞUSA'DAKİ TÖREN

Gazimağusa’daki tören Zafer Anıtı önünde saat 09.00’da protokol sırasına göre anıta çelenklerin sunulmasıyla başlayacak; saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile bayraklar göndere çekilecek.

Gazimağusa Deniz Komutanlığı’ndan Deniz Üsteğmen Yiğit Delis’in konuşmasıyla tören sona erecek.

GİRNE’DEKİ TÖREN

Girne’de Atatürk Anıtı önünde yer alacak tören de saat 09.00’da başlayacak.

Protokol sırasına göre anıta çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklâl Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilecek.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından şiir okunacak.

KABOTAJ NEDİR?

Kabotaj bir ülkenin kendi karasularında ve kendi limanları arasında gemi işletme ve her türlü liman hizmetlerini kendi kontrolünde bulundurma hakkıdır. Büyük Türkçe Sözlük, kabotajın kelime anlamını, "Bir ülkenin iskele veya limanları arasında gemi işletme işi" olarak vermektedir.

KABOTAJ BAYRAMI TARİHİ

Osmanlı İmparatorluğu döneminde imparatorluğun kabotaj hakkı yoktu. Ancak 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması uyarınca kapitülasyonların kaldırılması ile Türkiye kabotaj hakkına kavuştu. 8333 kilometre olan kıyı uzunluğu ile kabotaj hakkı Türk denizciliğine büyük bir imkân tanıyordu.

Türkiye'de 19 Nisan 1926 tarihinde çıkarılan 815 sayılı yasaya göre, "Türkiye limanları arasında sadece Türk teknelerinin hizmet görmesi zorunluluğu" getirildi.

1 Temmuz 1926 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen ve yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türkiye, denizlerde de egemenlik hakkını tüm dünyaya ilan etmiş oldu.

Bu tarih 1935 yılından itibaren Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. 2007 tarihinde kabotaj kelimesine denizcilik kelimesi de eklenerek bayramın adı “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olmuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar