Devletin geliri azaldı, yabancılara gayrimenkul satış süresi yeniden uzatıldı

9 Eylül 2024

Güncelleme: 10 Eylül 2024

A
A

Bakanlar Kurulu, yabancılara Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama Yasası'nda değişikliğe giderek 75 günlük ek süre daha tanındı. Değişiklikle, devletin mali kayıplarını önlemeyi ve süreçte yaşanan aksaklıkları gidermeyi hedefliyor.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Bakanlar Kurulu, "Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasası"nın Geçici 1. Maddesinin 7'nci Fıkrasında belirtilen 75 iş günü süresinin uzatılmasına yönelik bir yasa gücünde kararname yayımladı.

7. fıkra: ''75 (yetmiş beş) iş günü içerisinde ilgili İlçe Tapu Amirliğine kaydettirilmesi zorunludur. Bu süre içerisinde kaydı yapılmayan veya bu (Değişiklik) Yasasında yer alan kuralları işlevsiz kılma sonucunu doğuracak olan yediemin (trustee) (mütevelli) sözleşmeleri geçersiz sayılır." 

Ağustos ayında, yabancılara mal satışında alınan vergi ve harç süresi 2 ay daha uzatılarak 4 aya çıkarılmıştı.

9 Eylül 2024 tarihinde sona erecek olan 75 iş günlük sürenin, ek olarak 75 iş günü daha uzatılmasına karar verildi. Bu değişiklik, devletin gelir kaybını önlemek ve vergi ile harçların tahsilini sağlamak amacıyla yapıldı.

Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin taşınmaz mal edinimi ve yediemin sözleşmeleri ile ilgili olarak ''yurt dışında olmaları, birçok alıcı ve satıcı arasında iletişimin sağlanamaması'' gibi yaşanan çeşitli sorunlar ve süredeki aksaklıklar nedeniyle devlet önemli bir gelir kaybı yaşadı.

Devletin acil ihtiyaçlarını karşılamak ve vergi ile harçların tahsil edilmesini sağlamak için süre uzatımına gidildi.

İçişleri Bakanlığı, kararnameyi yürütmekle yetkili olacak.

Kararname, Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer denildi.

Ayrıca Bakanlar Kurulu, Kararname"yi onaylayarak, Resmi Gazete'de yayımlanmasına ve Cumhuriyet Meclisine sunulmasına karar verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar